Rozłóż na czynniki wielomiany metodą grupowania wyrazów
CreIser: a) W(x) = 2x4+x3+4x2+x+2
Tylko tak od podstaw poproszę. Z wyjaśnieniem.
27 lis 16:31
Saizou : W(x)=2x4+x3+2x2+2x2+x+2=
=x2(2x2+x+2)+1(2x2+x+2)=
=(2x2+x+2)(x2+1)
Δ=1−16<0 czyli nie można już rozłożyć
27 lis 16:34
CreIser: Czyli w takich przypadkach mogę sobie 4x2 rozłożyć na 2x2+2x2?
27 lis 16:36
Saizou : tak
27 lis 16:36
CreIser: A, czy (x2+1) nie mogę rozłożyć na (x+1)(x−1)?
27 lis 16:38
Saizou : a jaki jest wzór
27 lis 16:39
Saizou : ewentualnie
x2+1=(x+1)2−2x=(x+1)2−(√2x)2=(x+1−√2x)(x+1+√2x)
27 lis 16:41
CreIser: A nie, nie mogę, ok.
b) W(x) = x4+3x3+4x2−6x−12
nie wychodzi mi, daję tak:
W(x) = x4+3x3+2x2+2x2−6x−12
W(x) = x2(x2+3x+2)−2(x2+3x+6)
27 lis 16:41
Saizou : a pomyśl jak inaczej można rozpisać 4x2
27 lis 16:43
CreIser: 2(2x2) na przykład.
27 lis 16:44
Saizou : pomyśl nad odejmowaniem
27 lis 16:44
CreIser: Hmm. pojęcia nie mam.
27 lis 16:45
Saizou : 6x
2−2x
2
27 lis 16:46
CreIser: omg.

i tego się trzymam w zadaniu?
27 lis 16:47
Saizou : trzeba być kreatywnym w tego typu zadaniach

, ale jak będziesz ich dużo robił to się
wyrobisz
27 lis 16:49
CreIser: Właśnie widzę.
Daj spokój, w zasadzie w ogóle tych wielomianów nie rozumiem, a dostałem zadania do
rozwiązania.
Robię c) W(x) = x4+2x3+2x2−2x−3
Staram się zrobić sam, jak myślisz, jest coś, co może mnie zaskoczyć?
27 lis 16:51
Saizou : np. zadania z resztą
27 lis 16:56
Saizou : ps. to trzeba zrozumieć wielomiany
27 lis 16:57
CreIser: Co by to można było zrobić? Kurde, siedzę nad tym, myślę, staram się i pustka. Nakierujesz
mnie? Może gg?
27 lis 16:58
Saizou : ogólnikowy schemat dal prostych przykładów
W(x)=1x4+2x3+2x2−2x−3
i musimy rozłożyć czynnik 2x2 tak aby powstały 1 i 3, zatem możemy napisać że 2x2=3x2−1x2
27 lis 17:07
CreIser: Właśnie kombinowałem z tym, co napisałeś, że np. 6x2−4x2 ale mi nie wychodziło. Czyli mówisz,
że to mam podstawić − 3x2−x2?
27 lis 17:09
Saizou : a co napisałem
27 lis 17:10
CreIser: No i teraz się elegancko zgadza. Wyszło mi: W(x) = (x2−1)(x2+2x+3)
Teraz d) W(x) = x3−3x+2 co w takim przypadku? Nakierujesz mnie?
27 lis 17:11
CreIser: Myślałem nad tym, żeby zrobić tak:
W(x) = x3+1(3x+2)
27 lis 17:14
CreIser: Aczkolwiek to mi nic nie da, bo korzystając ze wzoru na sumę sześcianów to mi nic nie da.
27 lis 17:14
CreIser: I w ogóle znaki popiepszyłem
27 lis 17:16
Saizou : można robić
−3x=−1x−2x
W(x)=x3−x−2x+2=x(x2−1)−2(x−1) to niebieskie to wzór skróconego mnożenia
27 lis 17:18
CreIser: Wynik końcowy:
W(x) = (x−1)(x+1)(x−2)
Zgadza się?
27 lis 17:20
Saizou : tak
27 lis 17:23
CreIser: Okej, teraz sam zrobiłem e)
W(x) = x3−7x+6
W(x) = x3−x−6x+6
W(x) = x(x2−1)−6(x+1)
W(x) = x(x−1)(x+1)−6(x+1)
W(x) = (x−1)(x+1)(x−6)
Nauczyłem się czegoś?
27 lis 17:25