Geometria analityczna, które spośród punktów należą do prostej o równaniu
Tamara: Dobrze, kolejne z zakresu geometrii analitycznej, którą o dziwo dzięki Wam zaczynam rozumieć

Sprawdź, które spośród punktów: A=(1,2); B=(−1, −5); C=(−2, 11); D=(0,6) należą do prostej o
równaniu y=−3x+5
Standardowo: jak to rozwiązać, łopatologicznie, tak bym potrafiła poradzić sobie z innymi
zadaniami tego typu samodzielnie

Dziękuję za pomoc
27 lis 16:30
orety: A=(x,y)
podstaw za z i y wszystkie punkty
27 lis 16:31
orety: x i y
27 lis 16:32
orety: 2=−3+5
2=2
27 lis 16:33
Tamara: Czyli
A 2=−3*1+5 2=2
B −5=−3*(−1)+5 −5=8
C 11=−3*(−2)+5 11+11
D 6=−3*0+5 6=5
I to wszystko już?
27 lis 16:36
Tamara: I należą te, które są sobie równe, czyli A i C?
27 lis 16:37
Tamara: up
27 lis 16:42