| −1 | √3 | |||
( | + i | )3 | ||
| 2 | 2 |
| 1 | √3 | |||
cosα = − | ; sinα = | ćwiartka numer dwa | ||
| 2 | 2 |
| π | ||
α = | ||
| 3 |
| π | π | 5 | ||||
fi = | + | = | π | |||
| 2 | 3 | 6 |
| π | 2 | |||
fi = π − | = | π | ||
| 3 | 3 |
| √3 | ||
sinα= | ||
| 2 |
| π | π | 2π | ||||
α1= | lub α2=π− | ale ma być kąt II cwiartki, zatem: α= | ||||
| 3 | 3 | 3 |
| π | π | |||
a dlaczego nie może być α2 = | + | ? | ||
| 2 | 3 |
seria rozwiązań dodatnich dla sinusa: α1 i α2
| π | π | |||
to w naszym przykładzie | lub π− | |||
| 3 | 3 |
| π | π | |||
Jeżeli dodasz | do | to zobacz, że "przejedziesz " α2. | ||
| 3 | 2 |