wyrażenia wymierne
Wioletta : Proszę pomóżcie. Mam jutro sprawdzian i kompletnie nie rozumiem tych zadań wiem tyle że w 1 i 2
trzeba równanie ułożyć ale jak tego nie wiem. ; <
1.Asia i Basia przeczytały tę samą książkę. Ponieważ Basia czytała średnio dziennie o 1/3
strony więcej niż Asia, więc przeczytanie książki zajęło jej o 2 dni mniej. Ile dni czytała tę
książkę każda z nich?
2.Zbyszek rozpoczął czytanie 576−stronicowej książki o 3 dni później, niż planował. Aby
zakończyć czytanie w zaplanowanym terminie, musiał dziennie czytać o 32 strony więcej, niż
wcześniej zakładał. Ile dni zajęło Zbyszkowi przeczytanie tej książki? Te zadania są mi bardzo
ważne proszę o wytłumaczenie kompletnie tego nie rozumiem a mam sprawdzian jutro z tego typu
zadań.
3.Samochód przejechał drogę z miasta A do B o długości 240km ze średnią prędkością V. W drodze
powrotnej przez godzinę jechał ze średnią szybkością V, a następnie zwiększył szybkość o
połowę, w rezultacie drogę powrotną przejechał w czasie o godzinę krótszym. Wyznacz szybkość
V.
27 lis 16:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
1 ... .a co 'wnioskujesz' z treści zadania

nie ma sensu podawać Ci dokładnych ukladów równań, nim nie 'zobaczy' tego.
27 lis 16:02
Wioletta : Nie widzę tego nadal ponieważ kompletnie nie wiem od czego się zabrać i jak rozpocząć zadanie.
I nie mam zielonego pojęcia jak rozpocząć zadanie.
27 lis 16:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
Basia czytała o 1/3 stronę więcej niz Asia
niech x oznacza ile stron przeczytala dziennie Asia
| | 1 | |
x + |
| x −−− to tyle stron dziennie czytała Basia |
| | 3 | |
niech y oznacza ile dni czytala całą książkę Asia
to y − 2 oznacza ile dni czytała książkę Basia
jako że czytały taka samą książkę, z taką samą ilościa stron, to:
wyznacz 'y' −−− tyle dni czytała Asia ... a ile dni czytała Basia
27 lis 16:13
Wioletta : Dziękuję teraz już rozumiem i wiem jak rozwiązać resztę zadań.. ; )
27 lis 16:17
pawel:
18 sty 12:26
pigor: ..., Asia i Basia przeczytały tę samą książkę. Ponieważ Basia
czytała średnio dziennie o 1/3 strony więcej niż Asia, więc przeczytanie
książki zajęło jej o 2 dni mniej. Ile dni czytała tę książkę każda z nich ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
lub niech
x, x−2= ? − szukana liczba dni Asi i Basi odpowiednio,
to
1x,
1x−2 − szybkość (wydajność) czytania, zatem z warunków zadania
1x−2= (1+13) 1x ⇒
1x−2=
43x ⇒ 4x−8= 3x ⇔
⇔
x=8 dni czytała Asia i
x−2= 6 dni czytała Basia . ...
18 sty 17:44
wredulus_pospolitus:
uuu aaa ... ale staroć

jeszcze na Arturkowym jestem
18 sty 18:06
pigor: ..., Zbyszek rozpoczął czytanie 576 −stronicowej książki o 3 dni później, niż planował.
Aby zakończyć czytanie w zaplanowanym terminie, musiał dziennie czytać o 32 strony więcej,
niż wcześniej zakładał. Ile dni zajęło Zbyszkowi przeczytanie tej książki?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
..., niech
x=? − szukana zaplanowana liczba dni czytania
książki przez Tomka, to z warunków zadania
576x= 576x+3+32 /:32 ⇔
18x=
18x+3+1 /*x(x+3) ⇔
⇔ 18x+54= 18x+x(x+3) ⇔
6*9=
x(x+3) ⇒
x=6 dni . ...
18 sty 18:08
pigor: ..., samochód przejechał drogę z miasta A do B o długości 240km ze średnią
prędkością v. W drodze powrotnej przez godzinę jechał ze średnią szybkością v,
a następnie zwiększył szybkość o połowę, w rezultacie drogę powrotną przejechał
w czasie o godzinę krótszym. Wyznacz szybkość v.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
...., niech
v=? − szukana szybkość, to z warunków zadania
2401,5v = 240v−1 /*1,5v ⇒ 240= 1,5*240−1,5v ⇔
⇔ 1,5v= 0,5*240 /:0,5 ⇔ 3v= 240 ⇔
v=80 km/h 0 szukana szybkość . ...
18 sty 18:54
daras: co tam,że sprzed 2 lat
jak pigor włączy motor to rozwiazę wszystko od potopu świata i wtedy będa biedni belfrzy robić
z głąbami? czas na ferie
18 sty 20:26
daras: nawet nie chce mi się sprawdzać czy dobrze
18 sty 20:27