Geometria
Mlodyy: Dla jakiej wartości parametru m na prostej y=x+m istneieje taki punkt, że przechodzące przez
niego proste styczne do okręgu x
2+y
2 −4x−6y +6,75 tworzą ze sobą kąt 60 stopni
Proszę o pomoc, dziękuje z góry
27 lis 15:58
Mlodyy: Pomoże ktoś?
27 lis 19:46
PW: Nie, bo nie jest to równanie okręgu. Co ma być po tym "+6,75"?
27 lis 22:41
.: To jest równanie okręgu !
27 lis 23:21
.: (x−2)2 + (y−3)2 = 6,75
27 lis 23:22
PW: E, tu już przeginasz. Nie dosyć, że domyślasz się, że "+" to miało być "=", to jeszcze zgubiłeś
13, które sobie dopisałeś po lewej stronie.
28 lis 22:56