Wyrażenia wymierne.
Daria:
Samochód przejechał drogę z miasta A do B o długości 240km ze średnią prędkością V. W drodze
powrotnej przez godzinę jechał ze średnią szybkością V, a następnie zwiększył szybkość o
połowę, w rezultacie drogę powrotną przejechał w czasie o godzinę krótszym. Wyznacz szybkość
V.
Proszę o pomoc nic nie rozumiem z tego.
27 lis 15:48
Mati_gg9225535:
z A do B: z B do A:
s
1 = 240km
s2 = x s3 = 240−x
| | 1 | |
v1 = v v2 = v v3 = v + |
| v |
| | 2 | |
t
1 = t
t2=1h t3 = t − 1h
s
1 = s
2 + s
3
| | 1 | |
s1 = v * t s2 = v * 1h s3 = (v + |
| v) * (t − 1h) |
| | 2 | |
| | 1 | |
v * t = (v + |
| v) * (t − 1) |
| | 2 | |
| | 3 | |
v * t = |
| v * (t − 1) // v |
| | 2 | |
t = 3h
| | 240km | | km | |
v1 = v = |
| = 80 |
| |
| | 3h | | h | |
27 lis 16:24
mietek : źle
27 lis 16:27
Mati_gg9225535: mozliwe, w którym miejscu ?
27 lis 16:27
Mati_gg9225535: faktycznie, z czasem pomieszałem
27 lis 16:29
mietek : na poziomie 2 klasy liceum w F takie zadanie powinno być wyliczone z równanie kwadratowego i
następnie pierwiastki w tym zadaniu maturalnym wyszły dwa poprawne pierwiastki czyli jeden
samochód miał V1 i V1 dwie możliwość tak i samochodzie b
27 lis 16:29
mietek : zapisz to równaniem kwadratowym może to zrozumie a nie fizycznie
27 lis 16:30
Mati_gg9225535: czy poprawnie to V = 60 ? zebym znow sie nie opisał a tu bedzie zle
27 lis 16:44
Mati_gg9225535: ale nadal nie rozwiazywalem kwadratowym bo mi sie wartości skracały i zostalo liniowe rownanie
zmiennej t
27 lis 16:45
Mati_gg9225535: | | 1 | |
v * t = v + (v + |
| v) * (t − 2) |
| | 2 | |
| | 3 | |
v * t = v + |
| v * (t − 2) //v |
| | 2 | |
2t = 2 + 3 (t−2)
2t = 2 + 3t − 6
−t = −4
t = 4h
27 lis 16:55