równanie macierzowe
ja: Cześć

w jaki sposób mam policzyć tą macierz?
A * X * B = C
Mam wyliczyć macierz X, wszystkie macierze są kwadratowe.
Próbowałam X = m.odw 1 * C * m.odw B, ale nic nie wychodzi

w jakiej kolejności będzie
poprawnie ?
27 lis 15:45
ja: m. odw A a nie 1 oczywiście
27 lis 15:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
A*X*B = C ⇔ A(−1)*A*X*B*B(−1) = A(−1)*C*B(−1) ⇔ X = A(−1)*C*B(−1)
27 lis 15:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
w kolejności jest poprawnie
27 lis 15:48
ja: w takim razie coś źle liczę, a nie widzę błędu

za chwilę się wścieknę

może ktoś mi
podpowiedzieć ?
robię tak:
A
−1 = [ 3 −2
−1 1 ]
B
−1 = [ −1 1
3 −2]
A
−1 * C= [ 3 −2 * [ 3 3 = [ 5 5
−1 1 ] 2 2] −1 −1]
i potem ten wynik mnożę przez B
−1 i wychodzi [ 10 −5
−2 1]

no a wynik prawidłowy powinien być X= [−1 2
0 0 ]
27 lis 16:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
a może źle odwrotne policzyleś
27 lis 16:04
elektron: może źle policzyłeś macierze odwrotne, sprawdź jeszcze raz, bo równanie jest prawidłowo
pszekształcone
27 lis 16:06
ja: faktycznie

a w takim przykładzie? Jak stąd wyciągnąć X ?
(A + 4X)
−1 = B
27 lis 16:32