Obliczyć granice.
2Krzysiek: Obliczyć granicę
lim 3n2 − n3
n→∞ −−−−−−−−−
2n3 − n2
lim n + 1
n→∞ −−−−−−−−−
√2n2+1
lim √3n2 + 2
n→∞ −−−−−−−−−
2n −1
lim (n − √n2 − n)
n→∞
Proszę o wyjaśnienie na przykładach kolejnych kroków postępowania. Bardzo dziękuję z góry
jakiemuś dobremu człowiekowi.
27 lis 15:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
1) podziel przez najwyższa potęgę MIANOWNIKA
2) tak samo
3) tak samo
| | a2−b2 | |
4) skorzystaj ze wzoru a−b = |
| |
| | a+b | |
27 lis 15:41
Kejt:
| | 3n2−n3 | | | | 0−1 | | 1 | |
lim = |
| = lim |
| = |
| =− |
| |
| | 2n3−n2 | | | | 2−0 | | 2 | |
n−>
∞
lepiej żeby ktoś to sprawdził..
27 lis 15:44
2Krzysiek: 1.) −12
27 lis 15:46
Aga1.: 1) ok.
27 lis 15:47
2Krzysiek: 2.) 1√2
27 lis 15:48
27 lis 15:50
2Krzysiek: A dlaczego wyszło tak jak u Ciebie? Mogę prosić o 'rozpiskę'?
27 lis 15:52
2Krzysiek: 3.) −√3
27 lis 15:52
Kejt:
| 1 | | √2 | | √2 | | √2 | |
| * |
| = |
| = |
| |
| √2 | | √2 | | √2*2 | | 2 | |
27 lis 15:53
2Krzysiek: 3.) oczywiście:
√3
−−
2
4.) prosiłbym o pomoc jednak
27 lis 15:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
4) podałem wzór (na samym poczatku) to powinna być wystarczająca wskazówka
27 lis 16:01
2Krzysiek: Wiem, że to musi być łatwe, ale nie potrafię.
(n − √n2 − n) (to ostatnie n, nie jest pod pierwiastkiem)
27 lis 16:14