rozwiąż równanie
urban ninja: rozwiąż równanie :
−3x3+4x2+6x−8=0
27 lis 15:26
Saizou : np.
−3x
3+6x+4x
2−8=0
−3x(x
2−2)+4(x
2−2)=0
(x
2−2)(−3x+4)=0
(x−
√2)(x+
√2)(−3x+4)=0
x=
√2
x=−
√2
27 lis 15:31
nietopyrek: pogrupuj i powuyciągaj przed nawias
−3x3 +6x +4x2−8 = 0
pomogłam?
27 lis 15:32
urban ninja: ja zrobiłem tak
x2(−3x+4)+2(3x−4)=0
−3x+4=0/−4 3x−4=0/+4
−3x=−4/−3 3x=4/:3
x1=4/3 x2=4/3
27 lis 15:38
krystek: Nie masz postaci iloczynowej
A*B=0 ⇔ A=0 lub B=0
27 lis 15:40
nietopyrek: a co z resztą zadania?
27 lis 15:40
krystek: x2(4−3x)−2(4−3x)=0
(4−3x)(x2−2)=0 i teraz licz dalej
27 lis 15:41
urban ninja : i co dalej bo sam nie wiem
27 lis 15:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale co dalej ... a co chcesz wyliczyć −−− pytanie wskazówka to jest
27 lis 15:43
urban ninja : mam tylko rozwiązać równanie
27 lis 15:46
nietopyrek: saizou Ci pokazała/pokazał rozwiązanie. cofnij się
27 lis 15:47