l.rz.
Mario:
______ ______
√11−6√2 + √11+6√2
27 lis 15:24
krystek: I3+√2I+I3−√2I ponieważ 11+√2=(3+√2)2
27 lis 15:28
Aga1.: 11−6√2=(3−√2)2
a
√11−6√2=√(3−√2)2=I3−√2I=3−√2
27 lis 15:29
Mario: i ja mam niby na to wpasc na maturze ze 11−6√2 = (3−√2)2 ...? Nie da sie jakoś inaczej?
27 lis 15:32
krystek: masz " opuścić " wartości bezwzględne
27 lis 15:34
krystek: IaI=a gdy a≥0
IaI=−a gdy a<0
27 lis 15:35
Mario: wiem to.. ale najpierw trezba wpaść na to co napisałem wyżej, dlatego pytam czy nie ma innego
sposobu
27 lis 15:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
możesz po prostu podnieść wszystko do kwadratu a na sam koniec brac pierwiastek z wyniku
ponieważ:
√11−6√2 > 0
√11+6√2 > 0
więc:
√11−6√2 + √11+6√2 > 0
więc
√11−6√2 + √11+6√2 = √(√11−6√2 + √11+6√2)2 =
= √11−6√2 + 2√11−6√2√11+6√2 + 11 + 6√2 =
= √22 + 2√121 − 36*2 = √22 + 2√49 = √22 + 2*7 = √36 = 6
27 lis 15:39
Mario: ok dzięki
27 lis 15:42