Okrąg-styczna
Mario: Znaleźc równanie stycznej do okręgu x2+y2=25
−przechodzącej przez pkt (12,0)
Proszę o dokładne wyjaśnienie bo chce to rozumieć
27 lis 15:20
Aga1.: Punkt nie należy do okręgu o środku w punkcie (0,0) i promieniu r=5
Prosta y=a(x−x0)+y0
czyli y=a(x−12) jest styczną, jeśli ma z okręgiem jeden punkt wspólny.
Rozwiąż układ równań
x2+y2=25
y=ax−12
x2+(ax−12)2−25=0
doprowadź do najprostszej postaci
oblicz Δ
Układ ten ma jedno rozwiązanie, jeśli Δ=0
Z Δ =0 wyliczysz a i podstawisz do równania stycznej.
27 lis 15:40
Skipper:

równanie pęku prostych przez punkt (12,0)
y=a(x−12)
do równania okręgu
x
2+a
2(x−12)
2=25
x
2+a
2x
2−24a
2x+144a
2−25=0
x
2(1+a
2)−24a
2x+144a
2−25=0
jeden punkt wspólny ... więc Δ=0
Δ=... itd−
27 lis 15:41
Aga1.: Drugi sposób.
Prosta ax−y−12=0 ( przekształcona) jest styczną do okręgu, jeśli odległość środka okręgu od tej
prostej jest równa promieniowi
Znasz wzór na odległość punktu od prostej?
27 lis 15:43
Aga1.: Powinno być
y=a(x−12)
lub
y=ax−12a
lub
ax−y−12a=0
27 lis 15:46
Mario: dziękuję bardzo i wszystko jasne
"
27 lis 19:15