Geometria analityczna, wyznacz współrzędne punktów przecięcia prostej z układem
Tamara: Wyznacz współrzędne punktów przecięcia prostej −7x+13y+11=0 z osiami układu współrzędnego.
Jak to zrobić, co po kolei, jaki wynik?
Dziękuję za pomoc!
27 lis 15:04
krystek: Jeżeli z osią OX to y=0
Z osią OY to x=0 i liczysz
27 lis 15:05
konrad:
z osią x − podstawiasz y=0 i liczysz
z osią y − podstawiasz x=0 i liczysz
27 lis 15:05
Tamara: ym,
OY
−7x+13y+11=0
−7x*0+13y+11=0
13y=−11/:13
y=−1311
OX
−7x+13y+11=0
−7x+13y*0+11=0
−7x+11=0
−7x=−11/:(−7)
x=−711
punkt przecięcia = (−711,−1311)
?
27 lis 15:12
Tamara:
27 lis 15:17
konrad: źle
13y=−11
to samo w drugim
i jak podstawiasz to już nie piszesz −7x*0 tylko −7*0
27 lis 15:20
konrad: no i to miały być dwa punkty: jeden z osią x i drugi z osią y, w obu przypadkach przecież
miałaś już jedną współrzędną i liczyłaś tylko drugą
27 lis 15:21
Tamara: Tak, tak, wiem, tylko chciałam to rozpisać tak, by w razie błędu ktoś mi powiedział, gdzie tego
nie rozumiem

Nie wiedziałam, że kiedyś popełnię aż taki głupi błąd jak z ułamkami

I jeszcze znaku nie zmieniła z tego co widzę.
Dzięki!
27 lis 15:24
Tamara: Racja, dzięki!
27 lis 15:25
Tamara: czyli y=−1113 i x=117
27 lis 15:27
krystek: Punkty to
z osią OX (x, 0)
z osia OY (0,y) i zapisz poprawnie
27 lis 15:37
Tamara:
OX (117,0)
OY (0,−1113)
27 lis 15:40