Geometria analityczna, monotonicznośc funkcji
Tamara: Geometria analityczna:
Określ monotoniczność funkcji, której wykres jest opisany równaniem:
a) 3x+2y−5=0
b) 2x−4y+3=0
c) y=3x+7
Proszę o rozwiązanie krok po kroku, tak, bym wiedziała "z czym to się je" (zajęcia z geometrią
analityczną niestety mnie ominęły).
Dziękuję za pomoc!
27 lis 14:41
Mati_gg9225535:
a) 3x + 2y − 5 = 0
2y = −3x + 5 //2
| | 3 | |
a=− |
| <0 zatem f. malejąca |
| | 2 | |
27 lis 14:46
Mati_gg9225535: dalej tak samo, czyli, sprowadzasz do postaci kierunkowej ( y po jednej stronie reszta po
drugiej, wyznaczasz wspolczynnik a − to przed x) i określasz czy jest mniejsze wieksze czy
równe 0,
a<0 − malejaca
a>0 − rosnąca
a=0 stała
27 lis 14:48
Tamara: czyli:
b)
2x−4y+3=0
−4y=−2x−3/:(−4)
y=24x+34
a= 24x>0 f. rosnąca
c)
y=3x+7
a=3x>0 f. rosnąca
Dobrze rozumiem?
27 lis 15:02
krystek: tak
27 lis 15:03
krystek: a=3>0
27 lis 15:04
Tamara: No tak, rozmach, dziękuję bardzo!
27 lis 15:05