Dana jest funkca
potrzebujaca: | | 2x+1 | |
Dana jest funkcja f(x)= |
| |
| | x−1 | |
a)wyznacz dziedzine, zbiór wartości oraz miejsca zerowe funkcji f
b) narysuj wykres funkcji f i odczytaj z wykresu dla jakich argumentów funkcja przyjmuje
wartości mniejsze od 3
27 lis 14:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
a) w czym problem ?
| | 2x+1 | | 2x − 2 + 3 | | 3 | |
b) zauważ, że |
| = |
| = 2 + |
| |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
| | 3 | |
narysuj y= |
| i przesuń go o odpowiedni wektor aby uzyskac wykres f(x) |
| | x | |
27 lis 14:30
potrzebujaca: dziedzina to będzie zbiór liczb rzeczywistych za wyjątkiem 1? nie wiem natomiast za bardzo jak
zbiór wartości policzyć, a o ile mam przesunąć ten wykres?
27 lis 14:39
27 lis 14:43
potrzebujaca: o 1 w prawo i 2 do góry?
27 lis 14:47