Jak to rozwiązać?
malum: 1. limx→1 (2x−1 − 4x2−1)
2. limx→−2 x2−3x−10x+2
W przypadku limx→7 √x+2−3x−7 doszłam do (√x+2+3)(x−7)(x+2)−9 i co teraz? w
sumie nie jestem tez pewna czy dobrze..
27 lis 14:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
1) dodaj te ulamki do siebie
2) rozłóż na czynniki licznik tego ułamka
i taka sugestia ... zapisuj ułamki stosując funckję U a nie u
a niby jak zrobiłaś tamto przekształcenie i po co
27 lis 14:27
malum: a już sama nie wiem, w takim razie jak to zrobić?
27 lis 14:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
| √x+2−3 | | √x+2−3 | | √x+2+3 | | x+2 − 9 | |
| = |
| * |
| = |
| = |
| x−7 | | x−7 | | √x+2+3 | | (x−7)*(√x+2+3) | |
| | x−7 | | 1 | |
= |
| = |
| |
| | (x−7)*(√x+2+3) | | √x+2+3 | |
27 lis 14:32
malum: ok dzięki, ale nie wiem jeszcze co będę miala z tego że rozłoże ten 2 przykład na czynniki..
27 lis 14:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
rozłóz to będziesz wiedzieć
po co w ogóle się przekształca ulamki ... po to aby SKRÓCIĆ (zniwelować) elementy przez które
masz symbol nieoznaczony
27 lis 14:40
malum: nic nie rozumiem, nie zaliczę, ale dzięki
27 lis 14:44
malum: rozłożyłam na czynniki wyszło mi x
1=−2 i x
2=5 no i co w związku z tym?
27 lis 15:13