proszę o pomoc U{tgα+ctgα}{tgα-ctgα} = U{1}2sin^2α-1
marcinello: | tgα+ctgα | | 1 | |
| = |
| |
| tgα−ctgα | | 2sin2α−1 | |
27 lis 14:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
zamień tg i ctg na sinusy i cosinusy
wspólne mianowniki ... dodaj/odejmij ulamki
po skracaj co sie da
i wyjdzie prawa strona
27 lis 14:08
marcinello: nie wiem co jest nie tak, ale mi nie wychodzi
27 lis 16:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
to napisz nam swoje obliczenia
sprawdzimy
27 lis 16:05
marcinello: już prawie mi wyszło
| 1 | |
| *U(sinα*cosα}{sin2α−1−sin2α} |
| sinα*cosα | |
27 lis 16:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | sinx | | cosx | | sin2x+cos2x | | 1 | |
tgx + ctgx = |
| + |
| = |
| = |
| |
| | cosx | | sinx | | sinxcosx | | sinxcosx | |
| | sinx | | cosx | | sin2x−cos2x | | sin2x−(1−sin2x) | |
tgx−ctgx= |
| − |
| = |
| = |
| |
| | cosx | | sinx | | sinxcosx | | sinxcosx | |
27 lis 16:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
zgubiony nawias
27 lis 16:24
marcinello: | 1 | | sinα*cosα | |
| * |
| |
| sinα*cosα | | sin2α−1−sin2α | |
chodzi mi już tylko o ten minus przy drugim sin
2α?
27 lis 16:25
Saizou : np.
| 1 | | sinxcosx | | 1 | |
| * |
| = |
| |
| sinxcosx | | sin2x−cos2x | | sin2x−cos2x | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| = |
| |
| | sin2x−(1−sin2x) | | 2sin2x−1 | |
L=P
cnu
27 lis 16:27
marcinello: Wielkie Dzięki
27 lis 16:32