matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz wartość wyrażenia: (tagα-ctgα)^2 wiedząc że cosα=U{3}{4}
marcinello:
3
Oblicz wartość wyrażenia: (tgα−ctgα)
2
wiedząc że cosα=
4
27 lis 13:55
Kejt:
3
cosx=
4
cos
2
x + sin
2
x = 1
9
+sin
2
x=1
16
7
sin
2
x=
16
√
7
sinx=
4
sinx
tgx=
cosx
cosx
ctgx=
sinx
27 lis 14:49
Kejt:
dodatkowo: (tgx−ctgx)
2
=tg
2
x − 2 + ctg
2
x // bo tgx * ctgx =1
27 lis 14:50
marcinello:
√
7
czyli tgx=
3
3
√
7
ctgx=
7
4
√
7
a wynik podstawiając do wzoru bez przekształcania to :
?
21
proszę o sprawdzenie
27 lis 15:21
marcinello:
jeszcze raz proszę o małe sprawdzonko
27 lis 16:57
ania:
27 lis 19:07