potęgi
dumka: prosze o pomoc by rozwiązać ten przykład zrobiłam go ale w odpowiedziach jest inna odpowiedz
(250,75 + 6250,25)(15−3/2 − 251/2)
27 lis 13:55
Patronus: (253/4 + 6251/4) (53/2 − 251/2) =
(5√5 + 5)(5√5 − 5) = 125 − 25 = 100
27 lis 14:00
dumka: ok dzieki takie proste a ja tak szukałam innych rozwiazan
27 lis 14:01
dumka: to jeszcze jedno podam
27 lis 14:06
dumka: [{(2/3−4/3)2/3 − 3/2 : (3/2)1/9] * 1215/4=
27 lis 14:09
dumka:
27 lis 14:16
dumka: Czy może ktoś to zrobić chce zobaczyć jaki wynik wam wyjdzie, bo mi wyszedł zły
27 lis 14:37
dumka: nikt nie umie
27 lis 14:51
Mila: | | 3 | | 3 | |
(( |
| )8/9−( |
| )8/9)*1215/4=0 |
| | 2 | | 2 | |
27 lis 15:56
Kpt. Sanders:
25 = 5
2
625 = 5
4
((5
2)
3/4+(5
4)
1/4)((5
−1)
−3/2−(5
2)
1/2) = (5
3/2+5
1)(5
3/2−5
1) =
{(a+b)(a−b)=a
2−b
2} = (5
3/2)
2 − 5
2 = 5
3 − 5
2 = 5
2(5 − 1) = 25 * 4 = 100
27 lis 16:04
dumka: dzieki Mila
27 lis 21:12
Mila:
27 lis 21:40