Oblicz funkcję.
KaLola: Funkcja:
{6x+7y=8
{7x+9y=5
To wszystko jest w jednej klamerce.
27 lis 13:51
KaLola: Proszę o pomoc
27 lis 13:57
Piotr:
co to znaczy oblicz funkcje
27 lis 13:59
KaLola: Wyznacz, przepraszam
27 lis 14:01
KaLola: Pomożesz?
27 lis 14:02
Piotr:
i tak nie rozumiem.
7y = −6x +8 // : 7
z drugim tak samo. jesli o to chodzi.
27 lis 14:03
KaLola: To jest układ równań, więc chyba inaczej. Oj, nie wiem.
27 lis 14:08
Piotr:
to polecenie powinno brzmiec : rozwiaz uklad rownan.
wyznaczylem Ci juz y to wstaw do drugiego i oblicz x.
27 lis 14:10
KaLola: Tak wyjdzie y=2x i drugie y=129x (w układzie), tak?
27 lis 14:15
Piotr:
znowu nie wiem o co Ci chodzi.
| | 6 | | 8 | |
7x + 9(− |
| x + |
| ) = 5 |
| | 7 | | 7 | |
masz rownanie z jedna niewiadoma. rozwiaz je.
27 lis 14:17
KaLola: Zaraz..... y=10, a x=5?
27 lis 14:20
Piotr:
nie. sprawdz czy dobrze przepisalas te rownania.
27 lis 14:21
KaLola: y=2, a x=237?
27 lis 14:29
27 lis 14:33
KaLola: Ale dalej nie wiem jak to obliczyć. Mógłbyś napisać mi jak?
27 lis 14:34
Piotr:
| | 54 | | 72 | |
7x − |
| x + |
| = 5 // *7 |
| | 7 | | 7 | |
49x − 54x + 72 = 35
−5x = −37 // : (−5)
podstaw do wyznaczonego y i koniec zadania.
27 lis 14:39
nietopyrek: możesz prościej bo wyznacznikami
27 lis 14:50
KaLola: Już wiem, dziękuję.
27 lis 14:52