Oblicz współrzędne wierzchołka
potrzebujaca: Punkty A(−2:−3) B(6;−1) C(5;3) są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku ABCD a) oblicz
współrzędne wierzchołka D b) wykaż że równoległobok ABCD jest prostokątem
27 lis 13:18
Eta:

W równoległoboku:
→ → → →
AB= DC AB=[x
B−x
A, y
B−y
A] DC= [x
C−x
D, y
C−y
D]
porównaj współrzędne tych wektorów i otrzymasz x
D=.... i y
D=...
teraz skorzystaj z warunku prostopadłości wektorów AB i BC
AB= [a,b] BC= [c,d] i warunek prostopadłości
a*c+b*d=0 ( wtedy | ∡ABC|= 90
o
powodzenia w rachunkach ...
27 lis 13:29
Eta:
Kwadrat jest też prostokątem ( czyli nie potrzeba sprawdzać długości boków)
27 lis 13:31
Eta:
Zapomniałam dopisać,że wektory AB i DC oraz AD i BC są równe
27 lis 13:34
Mila:

AD
→=BC
→=[−1;4]
D=(−2+(−1);−3+4)=(−3;1)
AB
→=[8;2]
AD
→=[−1;4]
Czworokąt ABCD jest równoległobokiem
iloczyn skalarny: AB
→oAD
→=8*(−1)+2*4=0 wektory prostopadłe⇔∡DAB=90
0
ABCD jest prostokątem
II sposób:
Przekątne w równoległoboku dzielą się na połowy
| | −2+5 | | −3+3 | |
środek AC: S=( |
| ; |
| )=(1,5;0) |
| | 2 | | 2 | |
S jest środkiem BD
| | x+6 | | y+(−1) | |
1,5= |
| i 0= |
| ⇔x+6=3 i y−1=0 |
| | 2 | | 2 | |
stąd D=(−3;1)
Oblicz długości boków i przekątnej, następnie skorzystaj z tw. odwrotnego do tw. Pitagorasa.
27 lis 13:39
Eta:
I zabawki popsute
27 lis 13:41
Eta:
@Mila
Nie trzeba uzasadniać,że czworokąt jest równoległobokiem!
W treści zadania już to mamy !
27 lis 13:43
Mila: Witaj, Eto, nie uzasadniałam, potwierdziłam.
Równoległobok w którym jeden kąt jest prosty jest prostokątem.( to dla autorki)
Nie wiedziałam, że rozwiązujesz.
27 lis 14:02