monotoniczność funkcji
Katka: określić czy funkcja malejąca czy rosnąca :
f(x)=2x2+x x∊<−4,−14>
g(x)=4x−x2 x≥2
h(x)= 2 sin2x+1
27 lis 13:10
irena_1:
a)
| | 1 | |
W przedziale <−4; − |
| > funkcja jest malejąca |
| | 4 | |
27 lis 13:12
irena_1:
b)
a=−1<0
W przedziale <2;
∞) funkcja jest malejąca
27 lis 13:13
irena_1:
c)
W jakim przedziale rozpatrujesz monotoniczność?
27 lis 13:14
Katka: nie ma podanego
27 lis 13:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
Katka ... a jak się sprawdza czy funkcja jest malejąca czy rosnąca
27 lis 13:18
Katka: wiem jak sie sprawdza tylko my mielismy liczone to w sposób taki że x2>x1 i wtedy f(x2)−f(x1)
i na koniec jak podstawiłam sb jakieś tam argumenty to mi sie nie zgadzało
27 lis 13:21