Rozkład równania na czynniki
xologo: Witam,
Jak najprościej rozłożyć poniższe równanie na czynniki, jest inny sposób niż z tw, Bezout i
Schematu Hornera?
−x6 − 2x4 + 2x2 + 1 = 0
Pozdrawiam,
27 lis 12:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
raczej innego sposobu (prostego) nie ma
27 lis 12:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
chyba że zauważysz grupowanie:
−x6 + x4 − 3x4 + 3x2 − x2 + 1 = 0
(x2−1)(−x4 − 3x2 − 1) = 0
ale to samo wyjdzie Ci z Hornera
27 lis 12:21
irena_1:
1−x6=(1−x3)(1+x3)=(1−x)(1+x)(1+x+x2)(1−x+x2)
−2x4+2x2=2x2(1−x2)=2x2(1−x)(1+x)
(1−x)(1+x)[(1+x+x2)(1−x+x2)−2x2]=
=(1−x)(1+x)(x4−x2+1)=0
x1=1 lub x2=−1 Trzecie równanie nie ma rozwiązań (ujemna delta)
27 lis 12:28
irena_1:
Pomyłka przy trzecim:
x
4+3x
2+1=0
Δ=9−4=5
| | −3−√5 | | −3+√5 | |
x32= |
| <0 lub x42= |
| <0 |
| | 2 | | 2 | |
Więcej rozwiązań nie ma (poza 1 i −1)
27 lis 12:32