Napisz równanie stycznej do wykresu funkcji
pitass: Dana jest funkcja f(x) = 2x3 + 3x2 − 12x oraz liczba całkowita a ,taka że |a| ≤ 5 .
a) Napisz równanie stycznej do wykresu funkcji f w punkcie xo = a
Proszę o pomoc w zrobieniu tego zadania,nie wiem w ogóle jak się do niego zabrać.
Dziękuje !
27 lis 11:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
poziom liceum czy studia
27 lis 12:14
zośka: Liczymy pochodną w punkcie x0=a
f'(x)=6x2+6x−12 (pochodna ogólnie)
f'(a)=6(a2+a−2) ( pochodna w x0=a) ( jest ona równa tg kata nachylenia stycznej do
wykresu w tym punkcie)
y0=f(x0)=f(a)=2a3+3a2−12a
Równanie stycznej możemy zapisać: y−y0=f'(x0)(x−x0)
y=6(a2+a−2)(x−a)+2a3+3a2−12a
Spróbuj to jeszcze uporządkować
27 lis 12:26
pitass: Ale to jest łatwe

Dziękuje serdecznie za pomoc !
27 lis 12:45