nierówność
Aga: rozwiąż nierówność :
3x+1/2+3x−1/2>4x+1/2−22x−1
27 lis 11:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
a w czym masz problem?
27 lis 11:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
tam w potęgach jest
czy:
zapis Twoj sugeruje wersje pierwszą
27 lis 11:46
Aga: pierwsza
27 lis 11:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
to zauważ, że:
3α + 3α−1 = 3α−1(31+1) = 3α−1*4
4α = (22)α = 22α
skorzystaj z tego tutaj
27 lis 11:51
Aga: nie wyszło mi...
27 lis 11:56
Aga: mógłbyś mi to rozpisać

początek
27 lis 11:57
Skipper:
3
x−1/2(3
1+1)>4
x−1/2(4
1−1}
liczba potęgowana większa od 0 ... mniejsza od 1 ... więc ...−
27 lis 12:48