nie znalazlam zbyt dobrego pomocnika znjdzie sie ktos?
ANIA14: naszkicuj wykres funkcji f(x)=log13(x+3)−1
a. podaj dziedzine funkcji f [dziedzine mam x>−3]
b. oblicz wspolrzedne punktu wspolnego wykresu funkcji f i osi OX.
c, oblicz wartosc funkcji dla argumentu 6.. odczytajz wykresu dl;a jakich argumentow wartosci
funkcji sa wieksze od −3.
27 lis 11:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
ooo Ania się z Karola zrobila
27 lis 11:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
czyżby szybka zmiana płci
27 lis 11:45
zośka: b) log
1/3(x+3)−1=0
log
1/3(x+3)=1
27 lis 11:46
zośka: c) f(6)=log1/39−1=−3
27 lis 11:48
zośka: log1/3(x+3)−1>−3
log1/3(x+3)>−2
log1/3(x+3)>log1/39
x+3<9 (uwaga zmiana znaku!)
x<6
27 lis 11:50
ANIA14: powiedzmy ze tak


ciagle jestem Ania
27 lis 11:53
ANIA14: czyli wartosci sa wieksze dla x>6 ?
27 lis 11:57
ANIA14: a da sie naszkicowac taki wykres?
27 lis 12:00
zośka: Wartości są większe dla x<6!
27 lis 12:01
zośka: czyli dla x∊(−3,6)
27 lis 12:01
zośka: Umiesz narysować wykres funkcji y=log1/3x ?
27 lis 12:02
zośka: Jeśli tak to następnie trzeba przesunąć ten wykres o wektor [−3,−1], czyli o 3 jednostki w lewo
i 1 w dół.
27 lis 12:05
zośka: Otrzymasz wówczas potrzebny ci wykres
27 lis 12:05
zośka: Podaję ci punkty do narysowania wykresu y=log1/3x (okreslona jest dla x>0)
x=1/9 y=2
x=1/3 y=1
x=1 y=0
x=3 y=−1
x=9 y=2
27 lis 12:10
zośka: przepraszam dla x=9 y=−2
27 lis 12:13