zxc
anulka02: logx+1(4x+1)=2
27 lis 11:25
Ajtek:
Określ dziedzinę na początek.
Następnie, np. z definicji logarytmu: logab=c ⇔ ac=b
Równanie kwadratowe wychodzi i jazda
27 lis 11:28
irena_1:
x+1>0
x+1≠1
4x+1>0
(x+1)
2=4x+1
x
2+2x+1=4x+1
x
2−2x=0
x(x−2)=0
x=0 lub x=2
0 nie należy do dziedziny, więc
x=2
27 lis 11:29
anulka02: irena 1 pomozesz miw kilku zadaniach?
27 lis 11:37
anulka02: z rownan i nierownosci, bo nie moge znajsc odpowiednich dzialow a zalezy mi na czasie i
zrozumieniu
27 lis 11:38
irena_1:
Wrzuć je tutaj, na pewno ktoś pomoże.
27 lis 11:40
ANIA14: ok
27 lis 11:44
ANIA14: Rozwiaz rownania i nierownosci:
a) 3x2 *92x= 127
b)7*4x−22x+1=26+7*4x−1
c) log[3+2log(1+x)]=0
d) (23)x+2 *(32)2x+1>(278)x−3
e) log√6(x2−5x+6)<2
27 lis 11:50
ANIA14: pomoze ktos?
27 lis 12:00
irena_1:
a)
3
x2*3
4x=3
−3
3
x2+4x=3
−3
x
2+4x=−3
x
2+4x+3=0
Δ=16−12=4
| | 4−2 | | 4+2 | |
x1= |
| =1 lub x2= |
| =3 |
| | 2 | | 2 | |
27 lis 12:00
irena_1:
b)
7*4
x−2
2x+1=26+7*4
x−1
4
x=8
2
2x=2
3
2x=3
x=1,5
27 lis 12:04
irena_1:
c)
log[3+2log(1+x)]=0
x>−1
3+2log(1+x)=100
3+2log(1+x)=1
2log(1+x)=−2
log(1+x)=−1
1+x=10−1
1+x=0,1
x=−0,9
27 lis 12:05
irena_1:
d)
| | 2 | | 3 | | 27 | |
( |
| )x+2*( |
| )2x+1>( |
| )x−3 |
| | 3 | | 2 | | 8 | |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
( |
| )x+2*( |
| )−2x−1>( |
| )−3(x+3) |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
−x+1<−3x+9
2x<8
x<4
27 lis 12:09
irena_1:
e)
log
√6 (x
2−5x+6)<2
x
2−5x+6>0
Δ=25−24=1
| | 5−1 | | 5+1 | |
x1= |
| =2 lub x2= |
| =3 |
| | 2 | | 2 | |
D=(−
∞; 2) ∪ (3;
∞)
√6>1
x
2−5x+6<(
√6)
2
x
2−5x+6<6
x
2−5x<0
x(x−5)<0
x ∊ (0; 5)
Po uwzględnieniu dziedziny
x ∊ (0; 2) ∪ (3; 5)
27 lis 12:13
ANIA14:
27 lis 12:13
ANIA14: jak ci sie moge odwdzieczyc jestes boska

zmykam do pracy a w weekend szkola
27 lis 12:21
irena_1:
Zalicz matmę. Trzymam kciuki.
27 lis 12:33
justi: Rozwiąż nierówność:
log12 x + log2 12 x + log3 12 x + ... < 4
Prosze o pomoc i z góry dziękuję
20 mar 17:25
Patryk_1: log2(x−1)−log2(x+1)+log(x+1)/(x−1)2>0
logx/28+logx/48<(log2x4)/(log2x4−4)
logx2*log2x2*log24x>1
Pomoże ktoś?
19 paź 12:19