matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
warunek równowagi
krzysiu:
Jaki będzie warunek równowagi dwóch ciał pokazanych na rysunku?
27 lis 11:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
Q
1
Q
1
sinα =
⇔ F
1
=
F
1
sinα
tak samo z drugim bloczkiem skoro mają być w równowadze, to F
1
=F
2
Q
1
Q
2
Q
1
sinα
=
⇔
=
sinα
sinβ
Q
2
sinβ
Q
1
= m
1
*q Q
2
= m
2
*q czyli
uwaga
powyższe rozumowanie nie uwzględnia
tarcia
statycznego i kinetycznego bloczków
27 lis 11:34