mala pomoc.
jan: Dany jest trojkat ABC o wierzcholkach A=(4,3), B=(10,0), C=(6,5). Oblicz dl. wysokosci |CD|
27 lis 11:11
irena_1:
Równanie boku AB:
x−10=−2y
AB: x+2y−10=0
|CD|=d − odległość punktu C od boku AB
| | |6+2*5−10| | | 6 | | 6√5 | |
|CD|= |
| = |
| = |
| |
| | √12+22 | | √5 | | 5 | |
27 lis 11:16
jan: dzieki a jakis rysunek pomocniczy zeby to zobrazowac?
27 lis 11:37
irena_1:
Narysuj układ współrzędnych, zaznacz w nim punkty A, B, C. Możesz naszkicować wysokość CD.
Co jeszcze chcesz tu rysować?
27 lis 11:41
jan: ok dzieki dam rade dziekuje za pomoc
27 lis 12:16