Oblicz obwód trójkąta.
Nicka: Oblicz obwód Δ równoramiennego , którego pole wynosi 16√3, a kąt między ramionami wynosi 120
stopni.
27 lis 10:47
Artur_z_miasta_Neptuna:

2α = 120
o ⇔ α = 60
o
utwórz odpowiednie równania trygonometryczne
2a + 2b = 16
√3
mając odpowiednie równanie trygonometryczne oraz równanie na obwód wyznaczasz 'a' i 'b'
później jeszcze jedno równanie trygonometryczne, aby wyznaczyć 'h'
i obliczasz pole
27 lis 10:50
irena_1:
Poprowadź wysokość na podstawę trójkąta. Podzieli ona trójkąt na 2 trójkąty prostokątne
przystające o kącie ostrym 60
0
a− podstawa trójkąta
h− wysokość
b− ramię
x− połowa podstawy (a=2x)
x=h
√3
xh=16
√3
h*h
√3=16
√3
h
2=16
h=4
x=4
√3
a=8
√3
b=8
Ob=8
√3+2*8=8(
√3+2)
27 lis 10:54
irena_1:
Trzecia lini9jka od końca:
27 lis 10:55
irena_1:
Artur!
Dane było pole, a trzeba było obliczyć obwód, nie na odwrót!
27 lis 10:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
a faktycznie
27 lis 10:56
irena_1:
27 lis 11:00
Nicka: Dziękuję bardzo za pomoc.
27 lis 11:10