27 lis 10:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
krok 1
wspólny mianownik
krok 2
odejmujesz ułamki od siebie
krok 3
mnożysz na krzyż
krok 4
wszystko 'na jedną stronę'
krok 5
wyliczasz Δ, x1 i x2
27 lis 10:47
jan: wiec wspolny mianownik(x+2)x?
27 lis 10:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak jest
27 lis 10:51
jan: krok 2 jakas podpowiedz?
27 lis 10:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
zapisz ułamki gdy maja wspólne mianowniki
27 lis 10:57
jan: | x+2 | | x(2x−7) | |
| − |
| =4 |
| (x+2)x | | (x+2)x | |
27 lis 10:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
a więc masz:
| x+2 − x(2x−7) | | x+2 − 2x2−7x) | | −2x2−6x+2) | |
| = |
| = |
| |
| x(x+2) | | x(x+2) | | x(x+2) | |
27 lis 11:00
jan: hmm −6 skad?
27 lis 11:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
x − 7x = ....
27 lis 11:06
jan: | | 2 | |
nie wiem czy dobrze x1= −3 |
| a drugi jest dodatni? |
| | 4 | |
tylko podpowiedz?
27 lis 11:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale skąd te x
1 
wyznaczyłeś z licznika po odjęciu ułamków?
czy z wyrażenia które powstało po przemnozeniu na krzyż
27 lis 11:41
jan: z licznika delta ma 20 a dalej nie wiem czy dobrze
27 lis 12:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale po co

patrz kroki

masz już krok 2
teraz MNOŻYSZ NA KRZYŻ

następnie WSZYSTKO NA JEDNĄ STRONĘ
następnie dopiero Δ wyliczasz
27 lis 12:23
jan: dobra mnoze na krzyz ktore bo sie zagubilem?
27 lis 12:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
| a | | a | | c | |
| = c ⇔ |
| = |
| ⇔ mnożysz na krzyż ⇔ a*1 = b*c |
| b | | b | | 1 | |
a,b,c to jakieś tam liczby (u Ciebie konkretne wyrażenia)
27 lis 12:40
jan: dobra
−2x2−6x+2=4x2+8
−2x2−6x−4x2=8−2
...−6x=6
2x2 czy samo 2?
27 lis 13:00
jan: ktos pomoze?
27 lis 14:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
−2x
2 − 4x
2 =
27 lis 14:29
jan: 2?
27 lis 14:41
ooo: −6
27 lis 14:43
jan: hmm x=−2
27 lis 14:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
niee
27 lis 14:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
−2x
2−6x+2=4x
2+8
− 2x
2 − 4x
2 − 6x + 2 − 8 = 0
−6x
2 − 6x − 6 = 0 //

−6)
x
2 + x + 1 = 0
Δ =

x
1 =

x
2 =
27 lis 14:55
nietopyrek: arturze, w drugim kroku masz już błąd, tam, gdzie dodaje ułamki.
A nie można prościej?
Ja nigdy nie lubiałam sie babrac w takich sytuacjach we wspólne mianowniki.
Janie!
pomnóż obustronnie przez x(x+2) wtedy pozbędziesz się ułamków a i rozwiązanie jest o wiele
prostsze. mnie zajęło trzy−cztery linijki

powodzenia
27 lis 15:18