Obliczyć granicę ciągu (an) jeśli:
d0an: Obliczyć granicę ciągu (an) jeśli:
| | 2n6 − 3n2 + 5 | |
an = |
| |
| | −3n4 + n3 +n2 | |
Mam obliczyć lim
n−>
∞ ,tak?
27 lis 10:09
d0an: | | 2 | |
limn−>∞[ |
| ] = ∞ ,w odpowiedzi jest −∞ |
| | 0 | |
27 lis 10:18
irena_1:
| | 2n2−3n2+5n4 | | ∞ | |
= |
| → |
| = − ∞ |
| | −3+1n+1n2 | | −3 | |
27 lis 10:31
irena_1:
P. S.
W Twoim ułamku (po podzieleniu licznika i mianownika przez n
6), mianownik dąży do zera przez
liczby ujemne.
| | ∞ | |
Czyli lim{n→∞) an=[ |
| ]= − ∞ |
| | 0− | |
27 lis 10:33
irena_1:
A u mnie powinno być
27 lis 10:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
widzisz swój błąd?
z tego wzlęgu zaleca się zawsze dzielic przez najwyższa potęgę MIANOWNIKA

Wtedy nie będziesz
miał/−a problemu ze stwierdzeniem jakiego znaku jest granica
27 lis 10:45
d0an: Ja zrobiłem tak:
| 2n6 − 3n2 + 5 | |
| = |
| −3n4 + n3 +n2 − 10 | |
| | | |
= |
| = ? Mi |
| | | | 3 | | 1 | | 1 | | 10 | | n6(− |
| + |
| + |
| − |
| ) | | | n2 | | n3 | | n4 | | n6 | |
| |
| | 2 | |
wychodzi [ |
| ] (tylko nie wiem 0 do czego dąży?) |
| | 0 | |
27 lis 11:13
27 lis 11:18
irena_1:
Przeczytaj wskazówkę Artura!
27 lis 11:18
d0an: No tak jak Artur mówi największa potęga to n6, skracam w liczniki i mianowniku. Tylko, że ja
nie wiem kiedy jest to 0− lub 0 w rezultacie nie wiem czy wynik to ∞ czy −∞
27 lis 11:24
irena_1:
Najwyższa potęga mianownika to n4, a nie n6 − pomyliłeś licznik z mianownikiem
27 lis 11:31
d0an: Cały mój światopogląd, legł w gruzach

Czyli wyciągami najwyższe potęgi tylko z mianownika.
Zawsze myślałem, że wyciągamy najwyższą potęgę nie ważne czy znajduje się w liczniku czy w
mianowniku.
27 lis 11:34
irena_1:
| | n4(2n2−3n2+5n4) | |
= |
| = |
| | n4(−3+1n+1n+1n2−10n4) | |
| | 2n2−3n2+5n4 | | ∞ | |
= |
| =[ |
| ]= − ∞ |
| | −3+1n+1n2−10n4 | | −3 | |
27 lis 11:35
Ajtek:
Wyciągasz najwyższą potęgę mianownika, tak jest bezpieczniej

.
27 lis 11:36
irena_1:
No tak, jeśli cały światopogląd oparłeś na jakichś granicach...
27 lis 11:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
d0an ... najwyższa potęga
MIANOWNIKA
a dlaczego tak? bo wtedy uzyskujesz jedną z sytuacji:
| jakaś potęga n | |
| (twoja sytuacja) |
| stała | |
27 lis 11:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 1 | |
czyli de facto dochodzisz do postaci |
| *(to co było w liczniku po podzieleniu przez |
| | stała | |
najwyższa potęgę mianownika) ... a wyliczanie granic z wyrażenia lim stała*n
α potrafisz
27 lis 11:38