ile punktow wspolnych maja
maja: nie wykonujac ilustraci graficznej ustal,ile punktow wspolnych maja proste okreslone rownaniami
y=−2x+7 oraz y=2−x
27 lis 10:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
proste mogą mieć:
1) zero punktów wspólnych (kiedy są równoległe)
2) jeden punkt wspólny (kiedy są to proste, które nie są równoległe)
3) nieskończenie wiele punktów wspólnych (jeżeli są sobie równe −> np. y=x+2 oraz 2y=2x+4)
jaki z tego wniosek ?
27 lis 10:06
maja: prosze o rozwiniecie
27 lis 10:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale to jest koniec zadania ... patrzysz na obie funkcje i kończysz zadanie
27 lis 10:15
irena_1:
Masz równania prostych w postaci kierunkowej. Współczynnik kierunkowe są różne, więc proste nie
są równoległe. Wniosek− przecinają się (mają jeden wspólny punkt)
27 lis 13:18