pomóżcie rozwiązać zadania
Justyna: 1 Zadanie− W jakim wielokącie wypukłym suma miar kątów wewnętrznych jest równa 2160 stopni?
2 Zadanie− Oblicz miarę kąta wewnętrznego dziesięciokąta foremnego?
3 zadaniu− Różnica miar katów przeciwległych trapezu równoramiennego wynosi 30 stopni, oblicz?
4 Zadanie− W trapezie równoramiennym miara kąta ostrego wynosi 60 stopni,wysokość trapezu jest
3√3,a dół przekątnej jest 2√19. Podaj obwód trapezu ?
5 Zadanie− wysokość równoległoboku spuszczona z wierzchołka kąta rozwartego tworzy z jego
(boków) ramieniem kąt o miarze 72 stopnie,Podaj miary kątów równoległoboka?
6 Zadanie− Podaj długość boku kwadratu jeżeli długość środka jednego boku od końca
przeciwległej na bok jest 3√5?
7 Zadanie− W jakiej skali należy przekształcić prostokąt F,którego wymiary są równe 2cm na 5
cm,aby otrzymać prostokąt 12 cm?
8 Zadanie− W kwadracie o polu 102 połączono kolejno środki boków. Oblicz pole wyznaczonego w
ten sposób czworokąta?
27 lis 10:03
irena_1:
1.
S=(n−2)*180
(n−2)*180=2160
n−2=12
n=14
27 lis 10:09
irena_1:
2.
S=(10−2)*180=8*180=1440
27 lis 10:10
irena_1:
3.
x−y=300
x+y=1800
2x=2100
x=1050
y=750
750, 750, 1050, 1050
27 lis 10:13
irena_1:
4.
Narysuj trapez równoramienny ABCD, w którym AB to dłuższa podstawa.
Poprowadź wysokości DE i CF.
|AE|=3
|AD|
2=3
2+(3
√3)
2=9+27=36
|AD|=6
|DE|
2+|EB|
2=|BD|
2
(3
√3)
2+(|EF|+3)
2=(2
√19)
2
(|EF|+3)
2=76−27=49
|EF|+3=7
|EF|=4
|AB|=4+2*3=10
|CD|=7
Ob=10+7+2*6=29
27 lis 10:19
irena_1:
5.
α=900−720=180
β=1800−180=1620
180, 1620, 180, 1620
27 lis 10:21
irena_1:
6.
Przepisz dokładnie treść zadania, bo to brzmi trochę jak "Kali być, Kali jeść"
27 lis 10:22
irena_1:
7.
Pole ma być równe 12cm2? Czy jakiś bok?
27 lis 10:23
irena_1:
8.
Boki otrzymanego kwadratu równe są połowom przekątnej kwadratu wyjściowego. Jego pole jest 2
razy mniejsze od pola kwadratu danego.
A ile wynosi pole danego kwadratu? 102, czy 10cm2?
27 lis 10:25