Ciąg arytmetyczny
Araccun: W ciągu pierwszej godz jazdy samochód przebył 90 km. W ciągu każdej następnej godz samochód
pokonywał drogę o 10 km krótszą niż w poprzedniej.Jak długo trwała podróż i ile km samochód
przejechał w ciągu ostatniej godz jeżeli samochód przejechał ogółem 440 km ?
27 lis 09:02
Aga1.: W ciągu pierwszej godz. przejechał 90km
w ciągu drugiej 80km
w ciągu trzeciej 70km
a
1=90, a
2=80, a
3=70
r=−10
S
n=440
Ze wzoru na S
n obliczysz n i dowiesz się jak długo trwała podróż.
Obliczone n podstawisz do wzoru na a
n i będziesz mięć odp. na drugie pytanie.
27 lis 09:28
irena_1:
a
n=90+(n−1)*(−10)=90−10n+10=100−10n
a
n>0
100−10n>0
n<10
(95−5n)*n=440
−5n
2+95n−440=0 /:(−5)
n
2−19n+88=0
Δ=361−352=9
| | 19−3 | | 19+3 | |
n1= |
| =8 lubb n2= |
| =11>10 |
| | 2 | | 2 | |
n=8
a
8=100−10*8=10−80=20
Podróż trwała 8 godzin. W ciągu ostatniej godziny przejechał 20km.
27 lis 10:00