obliczyć z definicji
Vent: √5−12i
27 lis 03:37
ZKS:
Jak z definicji trzeba to policzyć?
27 lis 03:41
Vent: i tu jest pies pogrzebany bo mam Wn = Z ale nie mam pojęcia jak się za to zabrać,
mam to opisane jako definicje a jako przykład koślawe i niezrozumiałe mi notatki
27 lis 03:44
ZKS:
Można skorzystać z gotowego wzoru albo zauważamy że szukamy liczbę postaci
(a − bi)
2 = a
2 − b
2 − 2abi część rzeczywista to a
2 − b
2 część urojona −2abi
{a
2 − b
2 = 5
{ab = 6 ⇒ a = 6 b = 1 sprawdzamy
36 − 1 = 35 sprzeczność
a = 3 b = 2
9 − 4 = 5 prawda więc
Naszym rozwiązaniem jest liczba postaci
±(3 − 2i)
teraz bez spostrzeżenia tylko liczymy normalnie
{a
2 − b
2 = 5
| | 36 | |
a2 − |
| = 5 / * a2 zał. a ≠ 0 |
| | a2 | |
a
4 − 5a
2 − 36 = 0 a
2 > 0
Δ = 25 + 144
√Δ = 13
a
22 = 9 ⇒ a = ±3
dla a = 3
b = 2
dla a = −3
b = −2
dostajemy liczbę postaci
±(3 − 2i)
27 lis 03:57