jak wcześniej, korzystająć z wykładniczej- rozwiąż
Vent: z4(sprzężone)=|z2|*z2
27 lis 02:46
ZKS:
Jak wcześniej zrób.
27 lis 02:52
Vent: |z|ℯ7i(2π−φ)=z4 spż
|z|ℯ2iφ*z2=z2*|z2|
27 lis 02:58
Vent: |z|ℯ4i(2π−φ)=|z|ℯ2iφ*|z2|
i w zasadzie w tym momencie nie wiem co zrobić dalej, bo nie orientuję się jak zachowa się
moduł, |z2| i czy można go wyłączyć/skrócić w takiej sytuacji
27 lis 03:02
ZKS:
Przepraszam bo wcześniej źle podałem
zn = |z|nei * nφ
27 lis 03:09
Vent: wychodzi z tego że mogę bezkarnie skrócić te moduły |z| łącznie z |z
2| tak?
bo z tym mam największą rozkminę teraz czy |z
2| różni się od |z|
2
27 lis 03:12
ZKS:
Podaje takie wzory przydatne.
|z|eiφ1 = |z|eiφ2 ⇒ φ1 = φ2 + k * 2π
e{i(2π + φ) = eiφ
ei(2π − φ) = ei * (−φ)
27 lis 03:13
Vent: matko bosko kolokwialna...
27 lis 03:17
ZKS:
Według mnie niczym to się nie różni to i to jest dodatnie więc
|z2| = |z|2
27 lis 03:18
Vent: okej, to sprawiło że odechciało mi się ciąć, dzięki wielkie
27 lis 03:23
ZKS:
Dowód na to
Niech z = x + yi wtedy z2 = x2 − y2 + 2xyi teraz moduł
√(x2 − y2)2 + (2xy)2 = √x4 − 2x2y2 + y2 + 4x2y2 = √x4 + 2x2y2 + y4 =
√(x2 + y2)2 = x2 + y2
|z| = √x2 + y2 teraz |z|2 = (√x2 + y2)2 = x2 + y2
27 lis 03:25
ZKS:
e
i * 4(2π −φ) = e
i * 2φ ∨ e
i * (−4φ) = e
i * 2φ
4(2π − φ) = 2φ + k * 2π
∨
−4φ = 2φ + k * 2π
27 lis 03:36