zespolone
Monika: korzystając z postaci trygonometrycznych liczby zespolonej wykonać mnożenie
(1+i)(√3+i)
27 lis 01:42
ZKS:
Potrafisz obie liczby zespolone zapisać w postaci trygonometrycznej?
27 lis 01:56
Monika: no właśnie jak to zrobić?
27 lis 02:23
ZKS:
Policz najpierw moduły tych liczb.
27 lis 02:26
Monika: |z1|=√2
|z2|=2
o to chodziło?
27 lis 02:27
Monika: (1+i)(
√3+i)=
√3+i+i
√3−1=
√3−1+i(
√3+1)
|z|=
√8=2
√2
27 lis 02:31
ZKS:
Tak o to teraz napisz ile wynosi cos(φ) i sin(φ) dla tych liczb zespolonych.
27 lis 02:31
ZKS:
Czytałaś swoje polecenie masz wykorzystać postać trygonometryczną do policzenia tego.
27 lis 02:32
27 lis 02:35
Monika: | | √2 | | √2 | | 1 | | i√3 | |
z=√2*( |
| +i |
| )*2*( |
| * |
| )=(1+i)(1+√3i)= |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
27 lis 02:43
27 lis 02:44
ZKS:
z1 = |z1|(cos(φ1) + isin(φ1))
z2 = |z2|(cos(φ2) + isin(φ2))
z1 * z2 = |z1|(cos(φ1) + isin(φ1)) * |z2|(cos(φ2) + isin(φ2)) =
|z1| * |z2| * (cos(φ1 + φ2) + isin(φ1 + φ2))
27 lis 02:51