Proszę o pomoc
KasiaStudentkaaa: Kto pomoże mi tutaj rozwiązać dzielenie wielomianu ?
Ciągle popełniam jakiś błąd.
(−x4 + 3x3 + 2x − 1) : (x2 − x)
27 lis 00:52
Eta:
−x4+3x3+2x−1 ) : (x2−x)= −x2+2x+2
x4−x3
−−−−−
= 2x3
−2x3 +2x2
−−−−−−−−−−−−−
= 2x2+2x
−2x2 +2x
−−−−−−−−−
= 4x −1 −−−− reszta
27 lis 01:00
KasiaStudentkaaa: mam jeszcze pytanie, a mianowicie :
czemu tej reszty dalej nie dzielimy przez (x
2 − x)


skąd na teście mam wiedzieć kiedy zakończyć dzielenie ?
27 lis 01:03
Eta:
Dlatego ,że reszta jest stopnia pierwszego a dzielnik (x2−x) −− stopnia drugiego
27 lis 01:05
27 lis 01:06