oszacowanie ilorazu funkcji trygonometrycznych.
teofrast: Dolne oszacowanie ilorazu funkcji trygonometrycznych.
Dla dowolnego n ∊ ℕ ( n ≥ 2 ) i π/n ≤ x ≤ π − π/n, pokazać, że zachodzi
nierówność:
sin (nx) 1
________ ≥ − ___
n sin x 3
Uwaga: Dla n=2, 3, 4, 5 dość łatwo jest to pokazać. W przypadku ogólnym, znalezienie
pierwiastków pochodnej jest niemożliwe. Poszukujemy przeto jakiegoś "chwytu", aby zadanie
rozwiązać...
26 lis 23:48
teofrast: ...?
27 lis 13:03
teofrast: Wyplotowałem sobie w tym samym układzie współrzędnych ciąg funkcji sin(nx)/nsin(x) dla
kolejnych n, począwszy od n=3...Widać, że ze wzrostem n pierwsze minima są coraz to większej
(ujemnej) wartości, a dla n=3 minimum jest właśnie −1/3, a także są usytuowane coraz bliżej
osi OY....Ale to, oczywiście, nie dowód....
27 lis 16:31