matematykaszkolna.pl
Całkowanie Basiek: Całkowanie. (ze wzorów): ∫43x dx= ∫ 3(x/4) dx
 3(x/4) 
no i dla mnie by to było... =

+C , niestety− źle.
 ln3 
Ma być 4*U{3(x/4)}{ln3)+C Ta czwórka... rozumiem, że wzięła się z potęgi x/4, ale... jak? I czemu?
26 lis 23:45
inka:
 4 4 4 
∫3x/4 dx = 4∫ 3t dt =

∫ 3t ln3 dt =

*3t + C =

* 3x/4 + C
 ln3 ln3 ln3 
x 

= t, dx = 4dt
4 
26 lis 23:52
Basiek: Ech... bo tu chodzi o to, że ja nie rozumiem− prawdę mówiąc, nie spotkałam się w zadaniach, gdzie należy jedynie zastosować wzory z f. złożoną (dobrze widzę) I tu chodzi o to, że trzeba pomnożyć całki z funkcji zewnętrznej i zewnętrznej?
26 lis 23:56
ZKS: Widzę nareszcie całeczki się zaczęły jak pięknie.
26 lis 23:58
Basiek: ZKS− hej. Jedną nogą jestem w pochodnych, lewą ręką w badaniu przebiegu funkcji, a już na czwartek całeczki! I nie jest pięknie. Odwrotnie wręcz.
26 lis 23:59
ZKS: Witam Basiek. emotka Zobaczysz jakie całki są przyjemne. Ale pochodne już takie trudniejsze też miałaś czy tylko na razie na podstawowe wzory?
27 lis 00:04
Basiek: Skończyliśmy. Już w środę prawdopodobieństwo.... Skrócony półroczny kurs matematyki mam.
27 lis 00:05
ZKS: Prawdopodobieństwo teraz mam ech szkoda gadać. emotka
27 lis 00:13
Basiek: Nie pocieszasz... naprawdę. Całkowania też nie lubię. Za dużo w za krótkim czasie.
27 lis 00:16
ZKS: Mi chodziło z tym prawdopodobieństwem że nudne strasznie to. Do prawdopodobieństwa używa się przeważnie tylko jednego wzoru
 1 
∫ xndx =

xn + 1 ∧ n ≠ −1
 n + 1 
27 lis 00:20
Basiek: Prawdopodobieństwo przynajmniej może się do czegoś przydać. Nie mówię, że pochodne i całki nie... ; ale fanką i tak nie zostanę.
27 lis 00:21
ZKS: Mm całeczki fajowe są.
27 lis 00:33
ZKS: Licz zespolonych pewnie nie miałaś?
27 lis 00:33
Basiek: Odkąd znalazłam wszystkie zadane przykłady w Gewert, Skoczylas (5 min. temu)− też uważam, że są fajowe. <3
27 lis 00:34
Basiek: Nie, zespolonych nie, przerobiliśmy: logika, relacje, cyklometryczne, ciągi, szeregi, granice, pochodne, całki. PS. Mogłam coś pominąć.
27 lis 00:35
ZKS: Masz to samo co moja siostra która jest na ekonomi. emotka
27 lis 00:40
ZKS: Znaczy miała bo teraz licencjat robi.
27 lis 00:40
Basiek: Tylko wcześniej cały ten materiał przerabiało się w rok. Teraz w semestr. Mam lekki mętlik. emotka
27 lis 00:43
ZKS: Ona też co pamiętam to miała tak jak Ty przez pół roku całki pochodne granice funkcje cyklometryczne. emotka
27 lis 00:49
Basiek: U nas na uczelni było to rozłożone na rok. Ale im się zmieniło.
27 lis 00:50
ZKS: Nawet nie pamiętam co miała na drugim semestrze chyba że coś mi się pomyliło z tymi działami na pierwszym semestrze.
27 lis 00:58
Basiek: W zasadzie zostają tylko prawdopodobieństwo i macierze. Więc ja też nie wiem.
27 lis 00:59
Piotr: macierze też są cool
27 lis 01:05
Basiek: Niech zginą w czeluściach piekielnych. Nie wiem, kiedy będziemy je przerabiać, ale mam szczerą nadzieję, że nigdy.
27 lis 01:10
Piotr: nie no, musze przyznac, ze zawsze mnie potrafisz niezle rozbawic chyba Cie zaczne cytowac
27 lis 01:14
ZKS: Pamiętam jak siostra miała problemy z macierzami metoda eliminacji Gaussa i takie tam.
27 lis 01:15
Piotr: Ale brat pomogl i problemow juz nie bylo emotka
27 lis 01:17
Basiek: Zaczynam się martwić, że u wszystkich powoduję stan wesołości. Kiepsko to o mnie świadczy. ZKS− zawsze mogę nie zaliczyć ćwiczeń, więc egzamin i macierze nie będą moim problemem.
27 lis 01:19
Piotr: Niech zginą w czeluściach piekielnych nie, no bomba
27 lis 01:20
ZKS: Ta brat pomógł nic nie rozumiałem z tego jak ona to miała. Jeżeli uzyskasz odpowiednią ilość ECTS to i znajdziesz się na drugim semestrze i pewnie będziesz mogła chodzić na matematykę tak czy inaczej tylko że będziesz musiała poprawiać z pierwszego semestru matematykę później. emotka
27 lis 01:22
Piotr: Przecież da radę ! po szkoleniu przez Was na tym forum nie bedzie miec problemow.
27 lis 01:24
Basiek: Ej, u nas te ECTS tak niby są, a nikt nic o nich nie wie. Ja zbieram na warunek z matmy. [Tak na wszelki wypadek] PS. Nie macie czasem nr GG Triviala?
27 lis 01:26
Piotr: prędzej Ty bedziesz mieć niż my wiemy jak to lubisz dowiadywac się o ludziach m.in. dzięki Twojwj dociekliwości ja też powiekszylem swoją wiedzę o kimś pokój
27 lis 01:29
Basiek: Nie mam no...; a podejrzewam, że mieszka blisko. A że jest mózgiem− świetnie by się na jakiegoś korepetytora nadawał od czasu do czasu.
27 lis 01:32
Piotr: jak serio byś szukała korków to popytaj wśród studentów ( nawet lepiej wyższe roczniki ). naprawdę się sprawdza.
27 lis 01:35
Basiek: Nie. Widzisz− to jest taka zależność: UEK bierze korki u studentów AGH.
27 lis 01:37
Piotr: aha wiem jak to bylo u mnie. dostalem kogos z polecenia i raz poszedlem. mialem przygotowamy zestaw wielu bardzo konkretnych pytan. Pani byla bardzo zdziwiona moim przygotowaniem. ale na wszystko otrzymalem pelna i wyczerpujaca odpowiedz. zdalem za pierwszym razem. to byly moje jedyne korepetycje emotka
27 lis 01:41
Basiek: Hm− inaczej, Tydzień chorowałam, akurat dodali jeden wykład z matematyki (jakieś odrabianie)− i nagle okazało się, że ominęły mnie całe całki. Czuję się trochę przez to... zagubiona. O.
27 lis 01:44
ZKS: Ja jeszcze nigdy nie miałem korepetycji trochę pieniędzy się zaoszczędziło.
27 lis 01:45
Basiek: Warunek kosztuje 1,5tys. Nie wiem, gdzie Wy tu oszczędność widzicie.
27 lis 01:46
Piotr: na wyklady w ogole nie chodzilem. to byla strata czasu. wzory i ich wyprowadzanie (zupelnie niepotrzebne ). a kartki z wzorami potem i tak kazdy dostawal. na poczatku z calkami bylo ok ale potem jak walneli...masakra
27 lis 01:48
Piotr: ja mialem raz wiec w sumie zaoszczedzilem
27 lis 01:49
ZKS: Te trudniejsze całki to nie raz na zajęciach rzeź się robiła.
27 lis 01:51
Piotr: rzeź to mało powiedziane wszyscy się bali, ze zostana wywolani do tablicy
27 lis 01:53
ZKS: Ech jak nie raz człowiek sobie pomyśli jak było w liceum i tęskni za tą matematyką.
27 lis 01:55
Basiek: Wiecie co... Wy to potraficie podnieść na duchu.
27 lis 01:56
Piotr: Basiek jesteś bardzo dobra z matematyki i BARDZO szybko z tego widzialem uczysz sie nowych rzeczy. nie masz sie czym przejmowac emotka
27 lis 01:59
Basiek: Nie słodź, nie słodź. Chyba za mało czasu poświęcam na matmę. Tyle.
27 lis 02:06
Piotr: to licz, licz sobie więcej emotka Dobranoc emotka
27 lis 02:08
Basiek: Liczę. Już nawet nie sypiam. Dobranoc. emotka
27 lis 02:09
ZKS: Dobranoc. emotka
27 lis 02:24
Basiek: Papa.
27 lis 02:34
ZKS: Ja jeszcze nie idę spać.
27 lis 02:44
Basiek: Słusznie, spać można po śmierci, czy coś. A nie tak czas marnować.
27 lis 02:58
ZKS: Tak to ze studiowania jesteś zadowolona? emotka
27 lis 03:13