Całkowanie
Basiek: Całkowanie.
(ze wzorów):
∫
4√3x dx= ∫ 3
(x/4) dx
| | 3(x/4) | |
no i dla mnie by to było... = |
| +C , niestety− źle. |
| | ln3 | |
Ma być
4*U{3
(x/4)}{ln3)+C
Ta czwórka... rozumiem, że wzięła się z potęgi x/4, ale... jak? I czemu?
26 lis 23:45
inka:
| | 4 | | 4 | | 4 | |
∫3x/4 dx = 4∫ 3t dt = |
| ∫ 3t ln3 dt = |
| *3t + C = |
| * 3x/4 + C |
| | ln3 | | ln3 | | ln3 | |
26 lis 23:52
Basiek: Ech... bo tu chodzi o to, że ja
nie rozumiem− prawdę mówiąc, nie spotkałam się w
zadaniach, gdzie należy jedynie zastosować wzory z f. złożoną (dobrze widzę

)
I tu chodzi o to, że trzeba pomnożyć całki z funkcji zewnętrznej i zewnętrznej?
26 lis 23:56
ZKS:
Widzę nareszcie całeczki się zaczęły jak pięknie.
26 lis 23:58
Basiek: ZKS− hej.
Jedną nogą jestem w pochodnych, lewą ręką w badaniu przebiegu funkcji, a już na czwartek
całeczki!

I nie jest pięknie. Odwrotnie wręcz.
26 lis 23:59
ZKS:
Witam
Basiek.

Zobaczysz jakie całki są przyjemne.

Ale pochodne już takie trudniejsze też miałaś czy tylko
na razie na podstawowe wzory?
27 lis 00:04
Basiek: Skończyliśmy. Już w środę prawdopodobieństwo....
Skrócony półroczny kurs matematyki mam.
27 lis 00:05
ZKS:
Prawdopodobieństwo teraz mam ech szkoda gadać.
27 lis 00:13
Basiek: Nie pocieszasz... naprawdę. Całkowania też nie lubię. Za dużo w za krótkim czasie.
27 lis 00:16
ZKS:
Mi chodziło z tym prawdopodobieństwem że nudne strasznie to.
Do prawdopodobieństwa używa się przeważnie tylko jednego wzoru
| | 1 | |
∫ xndx = |
| xn + 1 ∧ n ≠ −1 |
| | n + 1 | |
27 lis 00:20
Basiek: Prawdopodobieństwo przynajmniej może się do czegoś przydać.
Nie mówię, że pochodne i całki nie... ; ale fanką i tak nie zostanę.
27 lis 00:21
ZKS:
Mm całeczki fajowe są.
27 lis 00:33
ZKS:
Licz zespolonych pewnie nie miałaś?
27 lis 00:33
Basiek: Odkąd znalazłam wszystkie zadane przykłady w Gewert, Skoczylas (5 min. temu)− też uważam, że są
fajowe. <3
27 lis 00:34
Basiek: Nie, zespolonych nie, przerobiliśmy: logika, relacje, cyklometryczne, ciągi, szeregi, granice,
pochodne, całki.
PS. Mogłam coś pominąć.
27 lis 00:35
ZKS:
Masz to samo co moja siostra która jest na ekonomi.
27 lis 00:40
ZKS:
Znaczy miała bo teraz licencjat robi.
27 lis 00:40
Basiek: Tylko wcześniej cały ten materiał przerabiało się w rok. Teraz w semestr. Mam lekki mętlik.
27 lis 00:43
ZKS:
Ona też co pamiętam to miała tak jak Ty przez pół roku całki pochodne granice funkcje
cyklometryczne.
27 lis 00:49
Basiek: U nas na uczelni było to rozłożone na rok. Ale im się zmieniło.
27 lis 00:50
ZKS:
Nawet nie pamiętam co miała na drugim semestrze chyba że coś mi się pomyliło z tymi działami na
pierwszym semestrze.
27 lis 00:58
Basiek: W zasadzie zostają tylko prawdopodobieństwo i macierze. Więc ja też nie wiem.
27 lis 00:59
Piotr:
macierze też są cool
27 lis 01:05
Basiek: Niech zginą w czeluściach piekielnych. Nie wiem, kiedy będziemy je przerabiać, ale mam szczerą
nadzieję, że nigdy.
27 lis 01:10
Piotr:
nie no, musze przyznac, ze zawsze mnie potrafisz niezle rozbawic

chyba Cie zaczne cytowac
27 lis 01:14
ZKS:
Pamiętam jak siostra miała problemy z macierzami metoda eliminacji Gaussa i takie tam.
27 lis 01:15
Piotr:
Ale brat pomogl i problemow juz nie bylo
27 lis 01:17
Basiek: Zaczynam się martwić, że u wszystkich powoduję stan wesołości. Kiepsko to o mnie świadczy.
ZKS− zawsze mogę nie zaliczyć ćwiczeń, więc egzamin i macierze nie będą moim problemem.

27 lis 01:19
Piotr:
Niech zginą w czeluściach piekielnych

nie, no bomba
27 lis 01:20
ZKS:
Ta brat pomógł nic nie rozumiałem z tego jak ona to miała.

Jeżeli uzyskasz odpowiednią ilość ECTS to i znajdziesz się na drugim semestrze i pewnie
będziesz mogła chodzić na matematykę tak czy inaczej tylko że będziesz musiała poprawiać z
pierwszego semestru matematykę później.
27 lis 01:22
Piotr:
Przecież da radę ! po szkoleniu przez Was na tym forum nie bedzie miec problemow.
27 lis 01:24
Basiek: Ej, u nas te ECTS tak niby są, a nikt nic o nich nie wie.

Ja zbieram na warunek z matmy. [Tak na wszelki wypadek]

PS. Nie macie czasem nr GG
Triviala?
27 lis 01:26
Piotr:
prędzej Ty bedziesz mieć niż my

wiemy jak to lubisz dowiadywac się o ludziach

m.in.
dzięki Twojwj dociekliwości ja też powiekszylem swoją wiedzę o kimś

pokój
27 lis 01:29
Basiek: Nie mam no...; a
podejrzewam, że mieszka
blisko. A że jest mózgiem− świetnie by się
na jakiegoś korepetytora nadawał od czasu do czasu.
27 lis 01:32
Piotr:
jak serio byś szukała korków to popytaj wśród studentów ( nawet lepiej wyższe roczniki ).
naprawdę się sprawdza.
27 lis 01:35
Basiek: Nie. Widzisz− to jest taka zależność: UEK bierze korki u studentów AGH.
27 lis 01:37
Piotr:
aha

wiem jak to bylo u mnie. dostalem kogos z polecenia i raz poszedlem. mialem przygotowamy zestaw
wielu bardzo konkretnych pytan. Pani byla bardzo zdziwiona moim przygotowaniem. ale na
wszystko otrzymalem pelna i wyczerpujaca odpowiedz. zdalem za pierwszym razem. to byly moje
jedyne korepetycje
27 lis 01:41
Basiek: Hm− inaczej, Tydzień chorowałam, akurat dodali jeden wykład z matematyki (jakieś odrabianie)− i
nagle okazało się, że ominęły mnie całe całki.

Czuję się trochę przez to... zagubiona. O.
27 lis 01:44
ZKS:
Ja jeszcze nigdy nie miałem korepetycji trochę pieniędzy się zaoszczędziło.
27 lis 01:45
Basiek: Warunek kosztuje 1,5tys.

Nie wiem, gdzie Wy tu oszczędność widzicie.

27 lis 01:46
Piotr:
na wyklady w ogole nie chodzilem. to byla strata czasu. wzory i ich wyprowadzanie (zupelnie
niepotrzebne ). a kartki z wzorami potem i tak kazdy dostawal.
na poczatku z calkami bylo ok ale potem jak walneli...masakra
27 lis 01:48
Piotr:
ja mialem raz wiec w sumie zaoszczedzilem
27 lis 01:49
ZKS:
Te trudniejsze całki to nie raz na zajęciach rzeź się robiła.
27 lis 01:51
Piotr:
rzeź to mało powiedziane

wszyscy się bali, ze zostana wywolani do tablicy
27 lis 01:53
ZKS:
Ech jak nie raz człowiek sobie pomyśli jak było w liceum i tęskni za tą matematyką.
27 lis 01:55
Basiek: Wiecie co... Wy to potraficie podnieść na duchu.
27 lis 01:56
Piotr:
Basiek jesteś bardzo dobra z matematyki i BARDZO szybko z tego widzialem uczysz sie nowych
rzeczy. nie masz sie czym przejmowac
27 lis 01:59
Basiek: Nie słodź, nie słodź.

Chyba za mało czasu poświęcam na matmę. Tyle.
27 lis 02:06
Piotr:
to licz, licz sobie więcej

Dobranoc
27 lis 02:08
Basiek: Liczę.

Już nawet nie sypiam.
Dobranoc.
27 lis 02:09
ZKS:
Dobranoc.
27 lis 02:24
Basiek: Papa.
27 lis 02:34
ZKS:
Ja jeszcze nie idę spać.
27 lis 02:44
Basiek: Słusznie, spać można po śmierci, czy coś. A nie tak czas marnować.
27 lis 02:58
ZKS:
Tak to ze studiowania jesteś zadowolona?
27 lis 03:13