stereometria
Jolanta: 1)Wysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest trzy razy krótsza niż jego krawedż
boczna.Sciana boczna jest nachylona do podstawy pod kątem α,ile wynosi sin α i tg α
2)Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkatny o wysokości dwa razy dłuższej niż jego krawedz
podstawy.Oblicz sin kata nachylenia krawdzi bocznej ostrosłupa do płaszczyzny podstawy
Jeżeli ktoś może prosze o rozwiazanie.Jestem wykończona i nie mam siły myslec
26 lis 23:44
Jolanta: Pomoże ktoś ?
27 lis 00:02
inka:

x =
√9k2 − k2 = 2k
√2
27 lis 00:11
inka:

2)
y =
√4k2 + (k2/3)
27 lis 00:17
Eta:
@
inka 
Ściana boczna jest nachylona pod kątem α , a nie krawędź !
Popraw rysunek
27 lis 00:17
Eta:
Chodzi o zad.1/
27 lis 00:18
inka:

Poprawka
z =
√y2 + k2
27 lis 00:22
Eta:
27 lis 00:23
Jolanta: dzieki inka ale na prawde juz gonie resztką sił .Bzdura mi wyszła sin=U{√3{3}
27 lis 00:29
Eta:
dobrze Ci wyszło
27 lis 00:30
Jolanta: 
dziękuję
27 lis 00:36
Eta:

na wzmocnienie
27 lis 00:36