Trójkąt wpisany w trójkąt
Niewiemjak: TRÓJKĄT WPISANY W TRÓJKĄT (konstrukcja).
Niech będzie dany ( dowolny ) trójkąt ABC i ( dowolnie ustalony ) punkt K ∊ [AB] .
W trójkąt ten wpisać trójkąt prostokątny KLM, taki, że ∡K = 90o, L ∊ [BC], M ∊ [AC],
oraz ML || AB. Uzasadnić przebieg konstrukcji.
26 lis 23:25
Mila:

1) Kreślę ΔABC
2) konstrukcja prostej m ||AB⇒punkty Q,R
3) symetralna QR ,S środek QR
| | 1 | |
4) kreślę okrąg ośrodku S i promieniu r= |
| |QR| otrzymuję punkt P |
| | 2 | |
5) ΔQRP jest prostokątny, bo ∡P jest prosty, jako wpisany oparty na średnicy
6) rysuję półprostą CP
→ otrzymuję punkt K
7) kreślę z punktu K równoległe do PR i PQ) otrzymuję punkty L i M
8)Łączę punkty M i L
9) ΔMKL jest prostokątny i ML||AB
Jutro pomyślę nad mniej skomplikowaną konstrukcją.
Możesz jeszcze napisać, że ΔMKL iΔQRP są jednokładne .
27 lis 00:20
Niewiemjak: Witaj Mila,
« 6) rysuję półprostą CP→ otrzymuję punkt K ». Konstrukcja jest błędna. PUNKT K JEST ZADANY Z
GÓRY. W zależności od jego umiejscowienia otrzymujemy ODMIENNE trójkąty prostokątne tzn. o
innych kątach ostrych... ( można to sprawdzić np. na Geogebrze ) W zaproponowanej konstrukcji
rozumowanie zostało odwrócone: trójkąt prostokątny powstał od prostej paralelnej i
wygenerowaniu punktu K...a nie o to chodziło. ( Był to też mój pierwszy odruch...)
Dziękuję za zainteresowanie i ... czekam na inną propozycję !
27 lis 01:23
Mila: No to ustalasz punkt K i dopiero wtedy rysujesz półprostą CK→
Rzeczywiście przeoczyłam "ustalony".
Po prostu zmienisz kolejność czynności. Punkt P nie będzie obierany ale ..
"Kto zaczął, ten wykonał połowę pracy"− Horacy.
Popraw kolejność i będzie dobrze.
27 lis 14:31
Mila: Skąd można bezpiecznie pobrać Geogebrę.
27 lis 14:32
27 lis 14:40
27 lis 14:42
Mila: Witaj, Piotrze. Dziękuję.
27 lis 14:54
Piotr:
Witaj
Mila 
. nie ma sprawy
27 lis 14:59
Mila:

1) ΔABC
2)K∊AB
3) CK
→
4)QR||AB i QR<AB
5)Okrąg
6) P ; PR i PQ ; ∡RPQ=90
0
7)Równoległe dp RP i PQ przechodzące przez K. ⇒L;M
....
27 lis 15:15
Niewiemjak: Witaj, Mila
Wygląda na to, że jest ok. Bardzo Ci dziękuję! Do następnego razu na forum...
Pozdrawiam,
< Niewiemjak >
27 lis 16:23
Mila: Nie "wpadłeś" na inny sposób?
Jeśli coś wymyślę, to napiszę.
27 lis 16:26
Mila: Modyfikacja.
Możesz ten okrąg narysować inaczej.
O(K, r), gdzie r=min(AK,KB) i dalej będziesz chyba wiedział.
Będzie przesunięcie do góry.
Tak jest prościej.
27 lis 20:22