oblicz wartości pozostałych funkcji pomocy proszę
artur: tgα=pierwiastek z 2
26 lis 22:37
Mati_gg9225535:
sin
2α + cos
2α = 1
z pierwszego wylicz sobie np sinα i wstaw do drugiego
26 lis 22:40
Mati_gg9225535: układ równań
26 lis 22:40
Beti:

lub tak:
| | a | | √2 | |
tgx = |
| = |
| −−> a = √2k i b = 1k = k |
| | b | | 1 | |
z tw. Pitag. a
2 + b
2 = c
2
2k
2 + k
2 = c
2
3k
2 = c
2
c =
√3k
czyli:
| | a | | √2k | | √2 | | √6 | |
sinx = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | c | | √3k | | √3 | | 3 | |
26 lis 22:58