ABCD: Łuk przęsła mostu ma kształt paraboli. Korzystając w wymiarów podanych niżej znajdź
równanie tej paraboli.
WYMIARY: rysunek przedstawia kawałek paraboli. Ramiona paraboli idą do dołu, przecina oś
OX w punkcie A i B. Odległość między punktem A i B wynosi 12m. Natomiast wysokość
paraboli od osi OX do wierzchołka wynosi 4m
11 cze 10:23
Jakub: Jakie współrzędne na osi OX mają punkty A i B?
11 cze 17:10
ABCD: No pkt A(0,0) a B(12,0) A ten pośrodku(wierzchołek chyba bd miał W(6,4) Ale zapisane to
nie jest więco co mozna przyjąć tekie wartości tak na oko?
11 cze 18:10
Jakub: Jeżeli masz współrzędne punktów A i B, to masz miejsca zerowe tej funkcji kwadratowej:
x
1=0, x
2=12.
Ramiona paraboli są symetryczne co oznacza, że x
w leży dokładnie na środku między 0 i 12
czyli x
w = 6. Zobacz np.
1380
Jak masz miejsca zerowe tej funkcji kwadratowej to możesz zapisać ją w postaci
iloczynowej:
y=a(x-0)(x-12) = ax(x-12)
Współczynnik a znajdziesz ze współrzędnych wierzchołka (6,4)
4 = a*6(6-12)
4=a*(-36)
a=-4/36=-1/9
Równanie funkcji kwadratowej: y=-1/9 x(x-12)
11 cze 18:58