funkcja odwrotna
maruda: Jak obliczyć funkcję odwrotną do
y=32x+1
26 lis 22:18
Mati_gg9225535: Funkcja logarytmiczna jest odwrotna do funkcji wykładniczej.
wiecz czy to nie bedzie log3y=2x+1 ?
26 lis 22:20
Aga1.: Tak. I wylicz x i zmień zmienne.
26 lis 22:25
Mati_gg9225535: 2x = 1 − log
3y
2x = log
33 − log
3y
26 lis 22:29
Mati_gg9225535:
x = log
93 − log
9y
?
26 lis 22:32
pigor: .... np. tak : w zbiorze D={(x,y): x∊R i y∊R
+}
log
3y=log
33
2x+1 ⇔ log
3y=(2x+1)log
33 ⇔ 2x+1=log
3y ⇔ 2x=log
3y−1 ⇒
⇒ x=
12(log
3y−1). czyli
y=12(−1+log3x) , gdzie
x∊R+ i y∊R . ...
26 lis 22:32