kto pomoże?
miska: kombinacje ... ze zbioru liczb 1,2,3 ....11 losujemy 3 liczby jednoczesnie. Ile jest
mozliwych
wyników osowań tak aby ilonyn wylosowanych liczb byl podzielny przez 10 ? prosiłabym o
dokladne wytłumaczenie
26 lis 22:01
Mati_gg9225535: zeby byl podzielny przez 10 jedna z liczb wylosowanych musi byc 10, losujemy jednoczesnie wiec
nie moga sie powtarzac.
drugą liczbę mozemy wylosowac dowolnie z pozostalych 10 i trzecia dowolnie z pozostalych juz 9
wiec :
1 * 10 * 9 = 90

ale pewnosci nie mam wiec niech ktos sprawdzi.
26 lis 22:04
miska: ma wyjsc 71 ..:(
26 lis 22:07
Ajtek:
Skoro losujemy 3 liczby to jedna musi byc 10, lub dwie to 5 i 2, lub wylosowane liczby to 2, 5
10.
26 lis 22:09
Mati_gg9225535: o racja
26 lis 22:10
miska: i dlaczego wyszło 71?
26 lis 22:11
Ajtek:
Mati... myśl, niewiele więcej potrzeba

.
26 lis 22:12
Mati_gg9225535: czyli
1
o gdy mamy 10 i dwie dowolne liczby −−> 90 mozliwosci
2
o gdy mamy 5 i 2 i jedna dowolną liczbę, czyli ostatnia na dwa sposoby(5 lub 2) i
przedostatnią na jeden sposób (2/5 zależy od poprzedniego wylosowania)−−> 2*1*9 = 18
3
o gdy mamy 5 i 2 i 10 −−−> 1 możliwość
90−18−1=71
26 lis 22:15
Mati_gg9225535: wlasciwie kolejnosc nie ma znaczenia

ale tak mi sie napisało
26 lis 22:16
miska: dziękuje bardzo
26 lis 22:18
Mati_gg9225535: a odejmujemy dlatego ze 2 ostatnie mozliwosci mogą wystąpić w 1 przypadku c:
26 lis 22:18
miska: ok
26 lis 22:39