wykaż
Black_Batty: Wykaż, że dla xE<−2; 3/2 > zachodzi równość |x+2|−|2x−3|= 3x−1.
26 lis 21:58
Mati_gg9225535:
L = x + 2 − (−2x+3) =
= x + 2 + 2x − 3 =
= 3x − 1 = P
L=P c.k.d.
26 lis 22:00
Beti:
opuszczam moduły uwzględniając podany przedział:
x + 2 − (−2x + 3) = 3x − 1
x + 2 + 2x − 3 = 3x − 1
3x − 1 = 3x − 1
L = P
cbdw
26 lis 22:02
Black_Batty: no dobrze ale jeśli za x wstawię −2 to w pierwszym będę miała 0 a w drugim liczbę ujemną. A
znaki zmienia sie jeżeli jest 0?
26 lis 22:04
Beti: nie, dla zera wyrażenie nie zmienia się
najlepiej nie wybierać wartości skrajnych z przedziału, tylko jakąś liczbę "ze środka". Ja
wybrałam zero, możesz ten wybrać −1 lub 1.
26 lis 22:08
Black_Batty: dziękuję
26 lis 22:10
Kamila: a co jeśli za x przyjmie się wartość 3/2 pierwszy nawias bedzie bez zmian i drugi chyba też (bo
3−3=0) więc wychodzi 3x+5
25 lis 18:51