granica
granica: Asymptoty z f(x) = sinx / (x−π). Pionowa nie istnieje, a pozioma wychodzi y=0. Tylko jak rysuję
wykres w jakimś programie online do rysowania wykresów, to wcale nie wygląda, by taka
asymptota istniała. Programy się mylą (lol) czy ja mam gdzieś błąd w obliczeniach? a=0, b=0,
y=0x+0 ⇒ y=0
26 lis 21:55
MQ: sinx/(x−π) zmierza do 0 w +∞ i −∞, więc ma asymptotę y=0
Jest nią oś OX.
26 lis 21:59
granica: podbiję, jakiemuś ogarowi powinno sekundkę wyjaśnienie zająć
26 lis 21:59
MQ: Szkoda, że ci chamie odpisałem.
26 lis 22:00
granica: dobrze wiesz, że jak to pisałem, to nie było jeszcze Twojej odpowiedzi! xd
no ale to z tym wykresem nie pasuje, spróbuj np. w takim jogle.pl/wykresy wrzucić
"sin(x)/(x−PI)", to narysuje wykres, który wielokrotnie przecina tę "asymptotę", a asymptota
chyba z zasady jest nietykalna przez wykres?
26 lis 22:03
b.: > a asymptota chyba z zasady jest nietykalna przez wykres?
nie, np. funkcja y=0 ma asymptotę y=0
26 lis 22:04
26 lis 22:04
granica: ŁOMUJBORZE, nikt mi o takich rzeczach nigdy nie mówił : o
26 lis 22:05
granica: no dobra, tak czy siak dzięki za pomoc, na kole ma nie być jakichś magicznych przykładów z
takimi pułapkami (i zresztą bez neta nie sprawdzę sobie wykresu i nawet nie wiedziałbym o
czymś takim xd), ale dla samego siebie można by takie rzeczy ogarnąć, a gdybym sobie nie
sprawdzał, to pewnie w życiu bym się o tym nie dowiedział
26 lis 22:09