geomertria
Błagający o Pomoc;: Geometria I Gimazjum

daniel: UPRZEJMIE PROSZĘ O POMOC
O ile minut kątowych obróci się wskazówka godzinowa w ciągu minuty? 1 stopień to 60 minut
kątowych .
26 lis 21:55
MQ: Masz 12 godzin.
Pełny obwód zegara to 360
o.
1 godzina = 360
o/12=30
o
1 godzina to 60min
1stopień to 60 minut kątowych
Resztę sobie już chyba obliczysz?
26 lis 22:09
PW: W ciągu godziny wskazówka godzinowa obraca się o kąt 30° (tarcza jest podzielona na 12 godzin,
360°:12h=30°/h). Godzina ma 60 minut, a więc wskazówka godzinowa w ciągu minuty obróci się o
| | 1 | | 1 | | 1° | |
|
| tego, to znaczy wykona obrót o kąt |
| .30° = |
| . Skoro 1° ma 60', to |
| | 60 | | 60 | | 2 | |
wynik gotowy.
26 lis 22:09
PW: @MQ: Nie dosyć, że dobiegliśmy równo do mety, to jeszcze mamy zeznania zgodne.
26 lis 22:11
MQ: Fakt!
Rzadko się to zdarza!
26 lis 22:13