Oblicz..
Moni3ka140: Oblicz promień r okręgu wpisanego w trójkąt i promień R okręgu opisanego na trójkącie,
wiedząc, że boki tego trójkąta mają długości:
a) 7cm, 8cm, 9cm;
b) 12cm, 16cm, 20cm.
26 lis 21:55
inka:
P − pole trójkąta obliczone np. wzorem Herona
26 lis 22:03
Moni3ka140: może ktoś podać rozwiązanie?

26 lis 22:17
irena_1:
p−7=5
p−8=4
p−9=3
P=
√12*5*4*3=12
√5
| | 7*8*9 | | 21 | | 21√5 | |
R= |
| = |
| = |
| |
| | 4*12√5 | | 2√5 | | 10 | |
26 lis 22:28
Moni3ka140: dziękuje
27 lis 09:05
Moni3ka140: a potrafi ktoś zrobić pod punkt b) ?
27 lis 09:13
irena_1:
24−12=12
24−16=8
24−20=4
P=
√24*12*8*4=96
27 lis 10:06